Ny studie: Kulturintresse kan minska risken för demens

Det är känt sedan tidigare att fysisk aktivitet är bra för hjärnan. Men det är kulturella aktiviteter också, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Den visar att aktiviteter som stimulerar hjärnan minskar risken för demens med 34 procent och för demensformen Alzheimers sjukdom med 46 procent.

I studien följde man 800 kvinnor i Sverige under 44 år. Man tittade dels på hur fysiskt aktiva de var, men också på hur ofta de ägnade sig åt saker som att spela instrument, sjunga i kör, gå på teater och konserter, handarbeta och delta i föreningsliv.

Kultur mot demens

Både fysiska och hjärnstimulerande aktiviteter visade sig ha en skyddande effekt mot demens. De kvinnor som motionerade mest hade en 52 procent lägre risk att utveckla demens. Men man såg också att de kvinnor som ägnade sig mest åt hjärnstimulerande aktiviteter minskade risken för demens – och det vare sig de motionerade eller inte. Att jobba med hjärnan är alltså en förebyggande faktor, oberoende av hur mycket eller lite man motionerar. Demensrisken minskade med 34 procent, jämfört med de kvinnor som var minst aktiva när det gäller hjärnstimulerande aktiviteter.

Studien bygger på Kvinnoundersökningen och H70-studierna i Göteborg.

 

Läs mer:

11 snabba fakta om alzheimers sjukdom

Demens hos unga – symtomen du inte ska ignorera

5 tidiga tecken på demens – så upptäcker du dem

Utvald läsning