Se Min hälsa Sömn Stress Meditation Mindfulness Klimakteriet Vätskebrist Fråga experterna Om MåBra

6 goda vanor – som förebygger demens, stroke och depression

18 jul, 2025
Kvinna som styrketränar, glad småbarnsfamilj, blodtrycksmätare
Det finns flera enkla sätt att förebygga demens, stroke och depression – på en och samma gång. Det menar forskare som identifierat både skyddande och riskhöjande beteenden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så här får du igång motivationen till träningen igen!Brand logo
Så här får du igång motivationen till träningen igen!

Tycker du om att läsa innan du går och lägger dig, att umgås med nära och kära eller att ta en löprunda efter jobbet? Då ägnar du dig inte bara åt aktiviteter som du förhoppningsvis njuter av – utan även åt sådant som förebygger stroke, demens och depression i slutet av livet. Det visar en ny omfattande studie som publicerats i Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Livsstilsfaktorer som påverkar hjärnhälsan

I studien har forskarna identifierat totalt 17 överlappande faktorer som påverkar risken att drabbas av de tre hjärnsjukdomarna. De lyfter både skyddande beteenden, såsom mental stimulans, motion och sociala kontakter, liksom faktorer som ökar risken att drabbas. Det dessa faktorerna har gemensamt är att de går att påverka och forma genom dagliga vanor. Enligt huvudförfattaren kan man till och med se på forskningen som en meny – där man kan välja lite som man vill.

Annons

– Om någon verkligen vill börja arbeta med sin fysiska aktivitet är det jättebra. Vem är jag att säga att man ska börja med sin kost? Vi försöker erbjuda vad vi kallar individanpassad prevention, så att människor själva kan ta initiativet till vad de vill arbeta med först. Annars ser man ofta att människor blir bättre, men att de efteråt återgår till det de gjorde tidigare, säger Sanjula Singh, huvudforskare vid Brain Care Labs, Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School, till BBC Science Focus.

Vanor med skyddande effekt

  1. Låg eller mycket låg alkoholkonsumtion
  2. Regelbunden kognitiv aktivitet (läsa, lägga pussel eller lära sig nya saker)
  3. Kost rik på grönsaker, frukt, mejeriprodukter, fisk och nötter
  4. Måttliga eller höga nivåer av fysisk aktivitet
  5. En stark känsla av tillhörighet
  6. Ett stort socialt nätverk eller ett starkt socialt engagemang

Blodtryck påverkar både hjärna och hjärta

För att ta reda på vilka livsstilsfaktorer som har störst effekt granskade forskningsteamet totalt 182 metaanalyser, som publicerats efter sekelskiftet. De valde sedan ut 59 av dem och beräknade effekten av varje faktor med hjälp av funktionsjusterade levnadsår, ett mått som tar hänsyn till både för tidig död och funktionsnedsättning.

Annons

Av de 17 överlappande faktorerna som identifierades visade sig högt blodtryck vara det som påverkade hjärnhälsan allra mest.

– Många förknippar blodtryck med hjärthälsa, men i vår granskning visade det sig att det var den viktigaste faktorn även för hjärnans hälsa. Så kontrollera ditt blodtryck, håll koll på dina värden, råder Sanjula.

Mabra 21-dagar logoMabra 21-dagar
Sommarkampanj 60% rabatt

Kom i form på 21 dagar!

Skaffa nya kost- och träningsvanor med MåBra. För bara 199 kr får du:
  • Kostplan
  • Träningsfilmer
  • Recept
  • Experttips

Flera faktorer hänger ihop

Förutom högt blodtryck, som skadar små blodkärl i hjärnan, kan även högt blodsocker, dålig sömn, fetma, kronisk stress, nedsatt njurfunktion, depressiva symtom och rökning försämra ens hjärnhälsa. Dessa riskfaktorer tenderar dessutom att vara sammankopplade, vilket gör dem ännu farligare. Å andra sidan kan flera av dem förbättras samtidigt om man tar i tur med någon av dem.

Annons

– Så om du förbättrar din kost och äter mindre salt kommer du sannolikt också att sänka ditt blodtryck. Det är det som är det fina med det hela: om man arbetar med en av komponenterna förbättrar man ofta indirekt några av de andra, säger huvudförfattaren till BBC Science Focus.

LÄS OCKSÅ: Optimera träningen med hjälp av pulsen – den säger mer än du tror

Riskhöjande faktorer

  1. Högt blodtryck
  2. Högt BMI (Body Mass Index)
  3. Högt blodsocker
  4. Högt totalkolesterol
  5. Hörselnedsättning
  6. Njursjukdom eller nedsatt njurfunktion
  7. Smärta som hindrar aktivitet
  8. Depressiva symptom
  9. En kost med mycket rött kött, sockerhaltiga drycker, sötsaker och natrium*
  10. Sömnstörningar eller förlängd sömntid
  11. Rökhistorik
  12. Ensamhet eller social isolering*
  13. Påfrestande livshändelser eller kronisk stress

* Kost och umgänge kan både ha en skyddande och riskhöjande effekt.

Foto: TT/Shutterstock

Annons