Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Demensutredning: Så går en lumbalpunktion till

07 mar, 2023 
Äldre dam med demens som tittar nyfiket på sin dotter.
En mamma i 81-årsåldern oroar sig mycket för ett ryggmärgsprov som ska ske i samband med en demensutredning. Nu undrar dottern hur undersökningen går till så att hon kan lugna sin mamma. Så här svarar läkaren Michael Seipel.
Annons

Fråga: Jag har en fråga som gäller min mamma som är 81 år gammal. Hon har börjat få problem med minnet och nu har hennes läkare på vårdcentralen skrivit remiss för en demensutredning vid minnesmottagningen på sjukhuset. Då ingår det också att man ska göra ett ryggmärgsprov. Hon oroar sig mycket för just detta och jag skulle gärna vilja veta lite mer om hur det går till så att jag kan förklara för henne. Vad är det man undersöker i ryggmärgen?

/Dottern

5 tidiga tecken på demensBrand logo
5 tidiga tecken på demens

Läkare Michael Seipel svarar: "Kan avspegla demenssjukdomar"

Demens innebär att man av olika skäl får svårigheter att minnas, tänka och förstå sin omgivning. En demensutredning eller minnesutredning är en process där man med en kombination av olika prover och undersökningar skiljer mellan demens och andra sjukdomar som kan ge liknande symtom.

Annons

En minnesutredning brukar inledas med ett par besök på vårdcentralen där man med frågeformulär och tester bildar sig en uppfattning kring om man ska remittera patienten vidare till en minnesmottagning på sjukhus. I minnesutredningen på sjukhuset ingår ofta att man gör en analys av ryggvätskan, alltså inte själva ryggmärgen.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Neurodegenerativa sjukdomar

Ryggvätskan, liquor cerebrospinale eller bara liquor, är den vätska som omger hjärna och ryggmärg, det så kallade centrala nervsystemet. Ryggvätskans volym uppgår hos en vuxen människa till ca 150 ml. Vätskan bildas i hjärnans hålrum, med en hastighet av ca 20 ml i timmen, alltså nästan en halv liter per dygn.

Liquor har flera olika uppgifter. Genom att hjärnan och ryggmärgen flyter i vätskan får de här mycket känsliga strukturerna ett bra skydd mot rörelser och stötar. Liquor är också ett viktigt transportsystem vilket för näringsämnen till centrala nervsystemet och olika slaggprodukter därifrån.

Annons

Ryggvätskans sammansättning kan avspegla olika sjukdomstillstånd i hjärna och ryggmärg. Det kan röra sig om blödningar, infektioner, inflammationstillstånd och demenssjukdomar. De sistnämnda kallas med ett gemensamt namn för neurodegenerativa sjukdomar.

Lumbalpunktion – så går undersökningen till

För att kunna göra undersökningar måste ryggvätska först tappas ut med en nål. Proceduren kallas lumbalpunktion, LP. Med patienten sittande framåtlutad, eller liggande på sida hopkrupen, går man in med en fin nål i ryggens medellinje mellan två av ryggradens 5 ländkotor, vanligen mellan 3:e och 4:e.

Nålen förs sedan in försiktigt till dess att spetsen passerat den hårda hjärnhinnan och kommit in i utrymmet där ryggvätskan cirkulerar. Den som är van kan känna i handen när nålen går igenom den hårda hinnan. När nålen är inne i vätskeutrymmet börjar vätska sakta droppa ut genom den bakre öppningen av nålen.

Annons

Redan i samband med undersökningen kan man mäta om det är ett för högt tryck och även se om, den normalt klara, vätskan är blodig eller grumlig. Normalt tappar man ut 8-12 ml för att kunna göra analyser på vätskan. Den mängden återbildas redan inom en halvtimme.

Med en van undersökare är en lumbalpunktion ett tämligen smärtfritt ingrepp. Lokalbedövning är i regel inte så meningsfull eftersom det ju blir ett stick under alla omständigheter. Ungefär tio procent av patienterna får huvudvärk efter undersökningen.

Huvudvärken beror på den tryckförändring vilken uppkommit i samband med att vätska tappas ut. Vanliga värktabletter hjäper inte utan man får behandla med planläge, alltså att man ligger med huvudet i samma nivå som ryggen, någon timme efter undersökningen.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons