Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Studie: Dålig hörsel ökar risken för demens med uppemot 90 procent

10 aug, 2021 
Kvinna som håller handen bakom örat för att höra bättre.
Preliminära resultat från en stor brittisk studie visar ett starkt samband mellan hörsel och demens. Risken att utveckla demens kan enligt studien öka med upp till 91 procent om man har svårt att uppfatta tal i bullriga miljöer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tidiga tecken på demensBrand logo
5 tidiga tecken på demens

Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers sjukdom. Om man drabbas får man svårt att minnas sådant som nyligen skett, kan få svårt att uttrycka sig i tal och skrift och man kan få svårt att hitta i välbekanta miljöer.

Men forskare upptäckte nyligen att Alzheimers sjukdom går att dela upp i flera undergrupper.

Se ocksåalzheimer: personlighetsdragen som ökar och minskar risken.

Dålig taluppfattning i buller ökade risken med 91 procent

Nu visar en ny studie från universitetet i Oxford hur dålig hörsel kan vara en riskfaktor för demens, rapporterar Expressen och norska Dagbladet. Man har sedan tidigare vetat att det finns en koppling mellan hörsel och demens men forskarna ville studera det närmre.

Annons

Studien har utgått från nedsatt hörsel i form av att man har svårt att uppfatta tal i bullriga miljöer. De 82 000 deltagarna som var 60 år och äldre delades in i tre grupper: normal, otillräcklig och dålig taluppfattning i buller.

Det visade sig att dålig taluppfattning i buller gick att associera med 91 procent större risk att utveckla demens jämfört med normal taluppfattning i buller. För otillräcklig taluppfattning i buller var motsvarande siffra 61 procent större risk jämfört med normal taluppfattning.

Kan vara viktigt i förebyggande syfte

Eftersom resultaten är preliminära, och bara är en association, behöver vidare forskning fastställa om kopplingen är ett orsakssamband eller ej.

– Men studien ger breda bevis på att behandling av hörselnedsättning kan vara ett viktigt mål för att reducera risken för demens, säger Thomas Littlejohns, epidemiolog vid Oxford University och en av forskarna bakom studien, till universitetets hemsida.

Annons

Det finns flera teorier om hur hörselnedsättning påverkar demens. Men än så länge vet man egentligen inte varför.

Studien publicerades i Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Så undviker du att drabbas av demens

Förutom att det alltså kan vara bra att korrigera hörselfel med till exempel hörapparat så har Ingmar Skoog, demensforskare vid Göteborgs universitet, tidigare delat med sig av sina bästa tips för att undvika demens till MåBra.

Här är dem i korthet:

Se ocksåkosten som minskar risken för demens.

Källa: Expressen, Dagbladet, Oxford University

Foto: TT

Annons