Studie: Dålig hörsel ökar risken för demens med uppemot 90 procent

Kvinna som håller handen bakom örat för att höra bättre.
5 tidiga tecken på demens
1:41

Efter reklamen: 5 tidiga tecken på demens

(1:41)

Slå på ljud

Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers sjukdom. Om man drabbas får man svårt att minnas sådant som nyligen skett, kan få svårt att uttrycka sig i tal och skrift och man kan få svårt att hitta i välbekanta miljöer.

Men forskare upptäckte nyligen att Alzheimers sjukdom går att dela upp i flera undergrupper.

Se ocksåalzheimer: personlighetsdragen som ökar och minskar risken.

Dålig taluppfattning i buller ökade risken med 91 procent

Nu visar en ny studie från universitetet i Oxford hur dålig hörsel kan vara en riskfaktor för demens, rapporterar Expressen och norska Dagbladet. Man har sedan tidigare vetat att det finns en koppling mellan hörsel och demens men forskarna ville studera det närmre.

Studien har utgått från nedsatt hörsel i form av att man har svårt att uppfatta tal i bullriga miljöer. De 82 000 deltagarna som var 60 år och äldre delades in i tre grupper: normal, otillräcklig och dålig taluppfattning i buller.

App ska hjälpa till att upptäcka demens

Det visade sig att dålig taluppfattning i buller gick att associera med 91 procent större risk att utveckla demens jämfört med normal taluppfattning i buller. För otillräcklig taluppfattning i buller var motsvarande siffra 61 procent större risk jämfört med normal taluppfattning.

Kan vara viktigt i förebyggande syfte

Eftersom resultaten är preliminära, och bara är en association, behöver vidare forskning fastställa om kopplingen är ett orsakssamband eller ej.

– Men studien ger breda bevis på att behandling av hörselnedsättning kan vara ett viktigt mål för att reducera risken för demens, säger Thomas Littlejohns, epidemiolog vid Oxford University och en av forskarna bakom studien, till universitetets hemsida.

Forskning: För lite sömn ökar risken för demens

Det finns flera teorier om hur hörselnedsättning påverkar demens. Men än så länge vet man egentligen inte varför.

Studien publicerades i Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Så undviker du att drabbas av demens

Förutom att det alltså kan vara bra att korrigera hörselfel med till exempel hörapparat så har Ingmar Skoog, demensforskare vid Göteborgs universitet, tidigare delat med sig av sina bästa tips för att undvika demens till MåBra.

Forskning: Ny metod avslöjar alzheimer innan det ger symtom

Här är dem i korthet:

Se ocksåkosten som minskar risken för demens.

Källa: Expressen, Dagbladet, Oxford University

Foto: TT

Utvald läsning