Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Ämne i medicin mot halsbränna kan öka risken för demens

08 maj, 2020
En studie från Karolinska Institutet visar nu att vanliga syrahämmande läkemedel kan öka risken att utveckla demens senare i livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta av oss har nog upplevt halsbränna, magkatarr eller magsår någon gång, men en del har det oftare än andra. Halsbränna beror på att magsaft kommer upp till matstrupen från magsäcken. Det kan till exempel bero på ärftliga faktorer eller ett bråck i diafragman, men är också vanligare vid graviditet eller kraftig övervikt.

Och det finns receptfria läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, bland annat Losec och Omeprazol, som hämmar produktionen av magsyra och på så vis dämpar halsbrännan. Dessa läkemedel konsumeras av miljontals människor globalt.

Dessa läkemedel kan dock ha negativa effekter på hälsan på lång sikt, enligt en ny studie från Karolinska Universitetet. I läkemedlen finns ämnen som kallas syrapumpshämmare, vars jobb är att minska mängden syra, och i förlängningen den frätskada som syran gör på vävnaden.

Ökar risken för demens

I tidigare forskning har man kunnat se att befolkningar där den här typen av läkemedel är vanlig är också antalet med demens större, men man har inte vetat varför – fram tills nu.

Annons

– Vi har kunnat visa att syrapumpshämmare påverkar syntesen av signalsubstansen acetylkolin som har stor betydelse vid exempelvis Alzheimers sjukdom. Eftersom det inte finns någon effektiv behandling mot sjukdomen är det viktigt att undvika riskfaktorer och därför vill vi rikta uppmärksamhet mot detta så att läkemedlen inte används under lång tid i onödan, säger Taher Darreh-Shori, docent och forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskaper och samhälle, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Med hjälp av 3D-datorsimuleringar testade forskarna sex olika syrapumpshämmares förmåga att knyta an till enzymet kolinacetyltransferas. Det enzymets uppgift är att tillverka signalsubstansen acetylkolin – som behövs för att skicka signaler mellan nervceller.

Man kunde då se att samtliga syrapumpshämmares påverkade tillverkningen av signalsubstansen negativt, men vissa var starkare än andra. Varianterna pantoprazol och lansoprazol hämmade enzymet svagast.

Diagram från KI
Diagram från studien som visar vilken syrapumpshämmare som verkar starkast.

Avråder från onödigt användande

Forfarande behövs vidare forskning göras för att se om läkemedlen påverkar enzymet på samma sätt i kroppen som i simuleringen, men Taher Darreh-Shori vill redan nu avråda från överdriven konsumtion.

Annons

– Särskilt försiktig bör man vara när det gäller äldre personer och de som redan har en demensdiagnos. Detsamma gäller även patienter med muskelsvaghetssjukdomar som ALS, då acetylkolin-signalering även här är mycket viktigt. I dessa fall bör man använda de läkemedel som ger liten påverkan och ordinera den lägsta dosen under så kort tid som möjligt, säger han.

Samtidigt vill han betona att korrekt användning av läkemedlen är säkert, även hos äldre, så länge de används under kort tid och bara när de behövs.

– Anledningen är att vårt nervsystem är ganska flexibelt när det gäller att tolerera kortvarig påverkan, tillägger han.

Lindra halsbränna naturligt

Så här kan du göra för att minska halsbränna och sura uppstötningar utan medicin:

  • Höj huvudändan av sängen och försöka sova på vänster sida.
  • Viss mat kan göra det värre. Testa att utesluta exempelvis fet mat, kryddstark mat, alkohol, kaffe och juice.
  • Ät inte för sent på kvällen
  • Undvik tunga lyft framåtlutat. Sitt alltid rak och undvik framåtlutade positioner.
  • Vissa läkemedel kan ge halsbränna – fråga din läkare.
  • Sluta röka!
  • Försök att gå ner i vikt om du är väldigt överviktig.
  • Försök att stress mindre.

Källa: Karolinska Institutet, 1177 Foto: TT

Läs mer:

Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Dietisten: Mina bästa tips mot magkatarr

Populära magmediciner ökar risken – för magsjuka!

Annons