SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Din vedeldade spis kan ge dig demens

14 jun, 2018 
Det mysiga eldandet är inte så mysigt för dina lungor, hjärta eller hjärna.
Att elda i öppna spisen må verka klimatsmart och ha mysfaktor – men för din hjärna kan det vara farligare än du tror. Forskare jämför vedeldning med avgaserna i en storstad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur mysig är inte tanken på en vedeldad öppen spis hemma? Som värmer gott en ruggig kväll och där familjen kan grilla marshmallows och katten sträcka ut sig i värmen. Många av oss har nog tänkt att eldning ved och trä är naturligt och därmed helt ofarligt – men nu visar forskning att så inte är fallet. Gaserna och röken från eldandet kan faktiskt vara lika farligt som avgaserna inne i stan.

Det är forskare vi Umeå universitet som upptäckt detta när de studerat människors boendemiljö. Att andas in gaser från vedeldande kan inte bara öka risken för astma och hjärt-kärlsjukdom – det kan även ge ökad risk för demens.

Läs också: Ny studie: Barn blir smartare av att bo nära natur

– Vi ser att människor som bor i områden där det eldas mycket med ved har större risk att drabbas, och även de som bor granne med någon som vedeldar löper ökad risk, säger Anna Oudin, forskare i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, till SVT Västerbotten.

Annons

I områden där många eldar med ved var risken att drabbas av någon av dessa sjukdomar förhöjd med 30 procent – de som hade egen vededlad spis hemma hade en 70-procentig höjning av risken.

Som att bo vid E4:an

I studien, som publicerats i tidskriften Plos One, har forskarna i samarbete med SMHI i Norrköping analyserat data kring antalet demensdrabbade under femton år, och sedan jämfört med halten av partiklar från trafik och vedeldning i personernas bostadsområden. Underlaget kommer från Betula-studien, en longitudinell studie av demens bland 1 800 Umeåbor.

– Det har tidigare gjorts studier när man har sett allvarliga hälsoskador av vedeldning men man har inte kunnat kartlägga svenska folkets utsatthet tidigare, det är först nu vi har bra data för vedrök. I Umeå är det ganska många som eldar med ved. Vedelning ökar för att man ser det som klimatsmart, säger Anna Oudin.

Läs också: Dålig luft kan ge gravid-diabetes

Det här betyder att även om du bor lång ute på landet och borta från större vägar, så kan du som eldar med ved leva lika hälsofarligt som om du bodde vid de mest trafikerade delarna av E4:an.

– Det kan vara så, därför är det viktigt att öka medvetenheten om vedeldningens effekter på hälsan, säger Anna Oudin.

Källa: SVT Västerbotten   Foto: IBL

 

Annons