Se Min hälsa Sömn Stress Meditation Mindfulness Klimakteriet Vätskebrist Fråga experterna Om MåBra

Stillasittande ökar risken för demens – även om du tränar

03 jul, 2025
Äldre kvinna tittar åt sidan.
Du kanske promenerar varje morgon, tränar på gymmet flera gånger i veckan och tänker att du gör allt rätt för din hälsa. Men om du däremellan sitter stilla långa perioder kan risken för Alzheimer ändå öka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 (nya) riskfaktorer som kan leda till demensBrand logo
8 (nya) riskfaktorer som kan leda till demens

En ny studie från Vanderbilt University Medical Center i USA visar att långvarigt stillasittande i sig är kopplat till både försämrad kognition och hjärnförändringar typiska för Alzheimers sjukdom oavsett hur mycket du tränar.

– Att minska tiden vi sitter ner är minst lika viktigt som att röra på oss, säger forskaren Marissa Gogniat, som lett studien till Daily Mail.

Stillasittande påverkar hjärnans minnescentrum

I studien, som publicerats i Alzheimer’s & Dementia, följde forskarna över 400 personer över 50 år som var fria från demens. Deltagarna bar aktivitetsmätare under en vecka och följdes sedan upp med kognitiva tester och hjärnavbildningar under sju års tid.

Resultatet var tydligt: De som tillbringade mest tid sittande eller liggande hade sämre resultat på minnestester – och visade större krympning av hippocampus, ett område i hjärnan som är avgörande för minne och inlärning.

Annons

Och trots att nästan nio av tio deltagare uppfyllde rekommendationen om 150 minuters träning per vecka, syntes sambandet med negativ hjärnpåverkan ändå. Enligt forskarna pekar detta på att fysisk aktivitet inte kan kompensera för alltför mycket stillasittande.

Särskilt allvarligt för vissa beroende på dina gener

Effekten var dessutom ännu tydligare hos personer med en särskild genetisk riskfaktor för Alzheimer: genvarianten APOE-e4. Denna gen, som bärs av cirka 2 procent av befolkningen, har tidigare kopplats till en kraftigt ökad demensrisk.

Forskarna tror att stillasittande kan påverka blodflödet till hjärnan negativt, vilket på sikt kan påskynda sjukdomsprocesser.

Professor Angela Jefferson, medförfattare till studien, betonar:

– För hjärnans skull måste vi bryta upp stillasittandet ofta och regelbundet.

Den goda nyheten är att det inte nödvändigtvis krävs mer träning, bara fler pauser från sittandet. Ta trapporna. Stå och jobba en stund. Gå runt i rummet under ett telefonsamtal. Det är de små rörelserna som, över tid, kan göra stor skillnad för din hjärna.

LÄS OCKSÅ: Du åldras snabbare om du inte gör de här 4 övningarna

5 tidiga tecken på demensBrand logo
5 tidiga tecken på demens

Foto: TT/Shutterstock

Annons