Ny studie: De som tjänar mest är inte de smartaste

Kvinna och sedlar

I en ny studie har forskare jämfört inkomster med resultat från ett begåvningstest för värnpliktiga. Under mönstringen får de värnpliktiga göra ett prov som mäter ordförståelse, logiskt tänkande och rumsuppfattning.

5 tecken: Så vet du om din chef är psykopat
0:58

Efter reklamen: 5 tecken: Så vet du om din chef är psykopat

(0:58)

Slå på ljud

De som jämfördes var 18 eller 19 år gamla, något som Forskning.se rapportat om.

– Den omfattande datamängden gör att vi för första gången kan testa om extremt höga inkomster också har samband med extremt hög intelligens. Till det behövde vi pålitlig data över alla invånares inkomster. Vanligtvis saknas inkomstuppgifter för dem som tjänar allra mest, men det har vi här, säger, säger Marc Keuschnigg, forskare vid Linköpings universitet till universitetets hemsida.

De med extremt höga löner har inga unika förmågor

Studien visar att det förvisso finns ett samband mellan lön och kognitiva förmågor som att analysera och planera. Men i takt med att lönen ökar minskar också sambandet. En väldigt hög lön visar enligt studien inte på större förmåga.

Där är vid en årslön på 680 000 som skillnaderna planas ut, och den en procenten av de som tjänar allra mest gjorde sämre ifrån sig på testet än de som ligger precis under.

Forskarna som gjort studien har inte kunnat hitta något som tyder på att personer med toppjobb och extremt höga löner besitter någon unika kognitiv förmåga som gör att de förtjänar sin inkomst mer än de som har hälften så mycket i lön.

Därför är upptäckten viktig

Marc Keuschnigg menar att det här är en viktig upptäckt eftersom den översta procenten har mer än dubbelt så höga löner som medellönen för de översta 2–3 procenten. Och i debatter om löneskillnader menar de med högst inkoms att de förtjänar det eftersom de har unika förmågor, menar han.

Det är alltså något som inte kunnat påvisas i den här studien.

Men det studien visar är att de allra flesta har “normala löner” som också motsvarar intelligensen. Det är framför allt i toppskiktet som den kopplingen saknas.

Foto: TT

Utvald läsning