Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om just nu

07 jan, 2023 
Nina Nyström
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep som visar fokus på återhämtning, listor med saker man vill uppnå och hälsofördelar med att använda vibrator.
Annons

Vad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep med fem saker på allas läppar just nu – hade du koll på det här?

1. Listan som ger livet djupare mening

Luftballonger över en stad

En ”bucket list”, alltså en lista över saker man vill uppnå i sitt liv, ger livet djupare mening, menar ekonomen och lyckoforskaren Micael Dahlen. Av 1 000 slumpmässigt tillfrågade svenskar mellan åldrarna 18 till 79 år upplevde nämligen 73 procent av de som hade en bucket list sitt liv som mer meningsfullt. Men vad står det på de här listorna?

Annons

I topp ligger resor till världens alla hörn, stora städer och tropiska stränder man vill besöka innan man dör (31 procent). Tvåa kommer sociala mål, alltifrån att hitta kärleken till välgörenhet (23 procent). På tredje plats kommer personliga önskningar – att starta företag, springa ett lopp eller kanske skriva en bok (11 procent).

2. En trött och hektiskt höst som kräver återhämtning

En kvinna som läser en bok

Allt det där som ställdes in under pandemin drog nu igång ”på riktigt”. Vi trodde att smygstarten skulle dämpa känslan, men icke. Plötsligt var schemat fulltecknat av föreningsmöten, kickoffer och andra samlingar igen – och vi var inte vana, behovet av återhämtning har varit stort.

Annons

3. Vibrator på recept?

En vibrator

Regelbundet användande av vibratorer för sexuell stimulans kan ge flera hälsofördelar – bland annat minskade problem med inkontinens och ökad styrka i bäckenbotten, visar en ny studie från Cedar-Sinai Medical Center i USA . Därför föreslår forskarna att vibratorer ska skrivas ut på recept!

Tidigare forskning har visat onanins positiva inverkan på kvinnors psykiska och fysiska hälsa, men detta är första gången som man studerat effekten av vibratorer.

Annons

4. Boken: Tack, förlåt och skyll dig själv

Tack, förlåt och skyll dig själv

Så här års krisar många relationer, och det tuffa samhällsläget gör säkerligen sitt till. Vilken tur att den omtyckte sexologen och psykoterapeuten Kalle Norwald härom månaden släppte en ny bok full av kloka råd om kommunikation, hur man upprätthåller positiva mönster och hur vi kan lära av de svårare situationerna. Cirkapris 199 kronor.

5. Förutfattade meningar om singlar

Visste du att 64 procent upplever att det finns förutfattade meningar om folk som varit singlar länge? Det visar en undersökning från dejtingsajten Match.com. Dags att tänka om!

Annons

Se också: Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca

Följ med MåBra på träningsresa till MallorcaBrand logo
Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca

Foto: TT

Annons