Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Medicinsk cannabis allt vanligare i Sverige

21 maj, 2024
vårdpersonal med cannabis samt mediciner och oljor
Användningen av cannabisbaserade läkemedel som ett behandlingsalternativ ökar runt om i världen. Även om denna internationella utveckling inte har nått den svenska sjukvården i samma utsträckning, ökar förskrivningen även här.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I Sverige har cannabispreparat använts i sjukvården sedan 2017, framförallt mot långvarig smärta. Förskrivning sker via licensansökan där Läkemedelsverket gör en bedömning av risk vs. nytta och evidens.

Ny studie om cannabis i vården

Nyligen startade Karolinska Institutet en nationell observationsstudie kring behandling med cannabisbaserat preparat. Studien låter patienter i hela landet bidra med värdefull data för att kunna utvärdera behandlingseffekterna av förskrivna cannabisbaserade läkemedel.

Allt du vill veta om CBDBrand logo
Allt du vill veta om CBD

Ökar i Sverige

– Enligt Socialstyrelsens statistikdatabas har antalet uttag av recept för cannabisbaserade preparat ökat med i snitt 65 procent varje år sedan 2018. Med vår studie kommer vi nu att kunna samla in patientdata för att bättre förstå balansen mellan risk och nytta. Vi ser fram emot att få kontakt med så många svenska specialistläkare som möjligt för att bidra till studien och tillåta framtida vård att styras av objektiva fynd, säger Fredrik von Kieseritzky, docent och en av forskarna bakom studien från Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Vad är egentligen Cannabidiol, CBD?

Cannabidiol, CBD, utvinns ur hampa och ger inget rus. Det gör däremot ämnet THC, som också framställs ur hampa. Det klassas som narkotika i Sverige. CBD-olja som är fri från THC får inte ingå i kosttillskott eller livsmedel men det får ingå i hudvårdsprodukter.

Läkemedel med cannabidiol

Sativex är en munhålesprej med cannabisextrakt. Den är sedan 2011 godkänd för behandling av muskelkramper vid MS. Den används även vid svår smärta trots att evidensen för att cannabisbaserade preparat har en smärtlindrande effekt är svag.

Epidyolex godkändes som läkemedel i Sverige 2020. Det används för behandling av vissa ovanliga epilepsisyndrom.

Läkemedelsverket kan även bevilja licens för mediciner som innehåller växtdelar från cannabis. Det vanligaste preparatet som beviljas licens är Bediol.

Källor: Läkemedels­verket, Läkar­tidningen

Annons