ASMR: Forskaren förklarar allt vi vet om hjärnorgasm
ASMR-klippen består av ljud som försiktigt skrapande, svepande, frasande eller prasslande, eller mjukt rytmiskt trummande av mot olika underlag, ofta i sällskap av en mjukt viskande röst.
Så känns ASMR
En del fattar inte grejen alls, medan andra påverkas starkt av ljuden och får en upplevelse som kallas ”hjärnorgasm”. En hjärnorgasm beskrivs som en ”kittlande” känsla som börjar uppe på hjässan och sprider sig ner mot nacken och axlarna. Många beskriver att det påminner om den behagliga känslan som uppstår när någon pillar med ens hår.
Känslan kommer ofta snabbt och efteråt blir man mer avslappnad, har lättare att hantera stress och somnar snabbare. Det har alltså många likheter med en vanlig orgasm, men ASMR är sällan förknippat med sex, utan används som mental nedvarvning och avkoppling.
Det betyder ASMR
Även om det trendat de senaste åren är fenomenet i sig inte nytt. Redan för över tio år sedan började det dyka upp ASMR-videor efter att likasinnade börjat diskutera ämnet i ett forum på internet. Då skapades också själva begreppet, som står för Autonomous Sensory Meridian Response.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Vad händer i hjärnan vid en hjärnorgasm?
Exakt vad som händer vet man faktiskt inte riktigt. Det finns ännu så pass få och skilda studier på ämnet att det inte går att dra några slutsatser. De studier som har gjorts för att mäta aktivitetsförändringar i hjärnan i förhållande till ASMR-upplevelser säger egentligen inget mer specifikt än att ett emotionellt tillstånd uppstår, men förklarar inte varför eller på vilket sätt det inträffar. Det finns dock många olika teorier på ämnet.
Hur vanligt är det med ASMR?
Man vet inte hur vanligt det är att uppleva ASMR. Kanske finns det många som kan känna det här som ännu inte ens hört talat om fenomenet, menar India Morrison, som forskar om känslomässiga och sociala aspekter av beröring och smärta vid Linköpings Universitet.
Forskaren om framtiden för ASMR
I ett av sina forskningsprojekt vill India Morrison nu kartlägga de kroppsliga upplevelserna av ASMR, men hon är också nyfiken på att få veta mer om huruvida ASMR kan spegla något lite mer generellt om hur hjärnan fungerar. Särskilt när det gäller intima, sociala relationer.
Gemensamt för de ljud som triggar ASMR är nämligen att man måste vara nära för att man ska höra dem, och många klippen anspelar på ompyssling. India Morrison tror därför delvis att ASMR har med sociala känslor och social interaktion att göra.
– Framöver planerar man att med hjälp av MR-röntgen få veta mer om vilka delar av hjärnan som aktiveras vid ASMR. Dels för att få veta mer om själva reaktionen, men också för att kunna jämföra med andra liknande känslor som uppkommer av faktisk fysisk beröring eller närhet, såsom smekningar, öronviskningar och hårbottenmassage. I en drömvärld har man mer svar på detta redan inom ett år, berättar India Morrison för MåBra.
Man vill även göra analyser och jämförelser av hur andning, hjärtslag och svettningar förändras och vilka hormonutsöndringar som sätts igång. Exempelvis hoppas man titta vidare på sambandet mellan kortisol, oxytocin och ASMR.
Men, en sak i taget. Ett första steg är att bena ut exakt vad det är i videoklippen som är den främsta triggern för den här reaktionen.
– Det är många saker som händer i videoklippen – vilka element är de viktigaste för att få en ASMR-reaktion? Vad man sett hittills är i alla fall att effekten är störst i videoklipp som kombinerar hantering av föremål med någon slags tal, inte bara prasslande ljud, säger India Morrison.
Det här ännu outforskade ämnet väcker onekligen många frågor. Skiljer sig hörselförmågorna åt mellan de som får tingles och de som inte får det? I så fall hur? Finns det andra gemensamma personlighetsdrag och preferenser? Vi ser fram emot att få veta mer!
Är du nyfiken på om du kan uppleva ASMR? Prova här och se vad du får för reaktion!