Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Låt experterna guida dig: 5 vägar till livskvalitet!

22 aug, 2024
En leende kvinna.
Foto: TT
Vad är egentligen viktigt för att må bra och känna lycka i livet? Frågorna är stora, men svaren är kanske enklare än vi tror. I alla fall om vi lyssnar på senaste forskningen från Lund.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckligaBrand logo
Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckliga

Vad är livskvalitet och hur hittar vi den? I jakten på svaret har forskare från Lund gjort en gedigen översikt: Över 30 000 personer och mängder av hälsofaktorer har analyserats med målet att hitta mönster.

I studiens slutfas stod det klart att flera faktorer tydligt kunde kopplas till deltagarnas välmående och upplevda livskvalitet. De fem viktigaste var: fysisk aktivitet, att trivas på sitt arbete, avsaknad av smärta, god sömn och känslan av att ha kontroll över sitt liv.

Vill hjälpa människor

Max Olsson är folkhälsovetare, doktorand vid Lunds universitet och försteförfattare till studien. Enligt honom bör faktorerna vara i fokus för att man ska kunna ha ett långt och lyckligt liv.

– Det finns ju egentligen ingenting som är viktigare än vår upplevda livskvalitet. Oavsett sjukdomar, krämpor eller vad man kan vara drabbad av så är det ändå livskvaliteten som är det viktigaste när man är i livet, säger han.

Annons

Max Olsson hoppas att studien kommer att hjälpa människor som funderar över hur de ska förbättra sin livskvalitet.

– Om man famlar i mörkret och inte vet vad man ska fokusera på för att förbättra sitt välmående kan studien vara hjälpsam. Man kan då se över vad man kan göra på dessa områden för att öka sin livskvalitet, säger han.

Max Olsson
Max Olsson är folkhälsovetare och doktorand vid Lunds universitet. Foto: Åsa Hansdotter.

Rörelse får dig att känna ökad glädje

Det är inte förvånande att det är fysisk aktivitet som toppar listan. Regelbunden fysisk aktivitet ger en bättre hälsa och minskar risken för sjukdomar som exempelvis demens, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

Hälso- och träningsinspiratören Leila Söderholm förklarar att när vi rör på oss är det tusentals processer involverade som gör skillnad för hur vi mår och förhåller oss till omvärlden.

Annons

– Vi människor är gjorda för rörelse varje dag, bristen på fysisk aktivitet ställer till det både i knopp och kropp. Rörelse påverkar hjärnans kemi ganska direkt genom ökade nivåer av signalsubstanser som får dig att känna motivation, ökad glädje och nöjdhet. Många kämpar med trötthet och koncentrationssvårigheter, en kort pulshöjande promenad gör de flesta både piggare och mer koncentrerade. Motion ger återhämtning och ger ett starkare skydd mot stress. Till och med lite rörelse, så lite som några minuter, sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon.

En annan viktig variabel som associeras med en god livskvalitet är att man trivs på sitt arbete. I ett stressat samhälle där många arbeten har höga krav kan man förstå att arbetet påverkar vårt mående. Maria Ergül är entreprenör, HR-expert och har skrivit boken Vägra väggen där chefer får verktyg för att kunna arbeta förebyggande mot stress.

Annons

Varför är det viktigt att ha ett jobb som man trivs med?

– Hur vi spenderar våra dagar är ultimat hur vi spenderar vårt liv. Vi spenderar nästan en tredjedel av livet på jobbet, det säger sig självt, att jobbet påverkar hur vi mår. Mår du inte bra på jobbet spiller det över på privatlivet. Jobbet är en plats som skapar mening, identitet och sammanhang, vilket alla är faktorer för välmåendet, svarar Maria Ergül.

Sömnen är viktig

Det är inte bara hur vi har det på dagarna som påverkar vår livskvalitet – god sömn har också en plats på topp fem listan från Lunds universitet. Frida Rångtell, sömnforskare, är inte förvånad över att god sömn är viktigt för att må bra.

– Sömnen är viktig för vår hälsa på många olika sätt, både för återhämtning, immunförsvaret och för vårt välmående fysiskt och psykiskt. Har vi inte sovit så ökar risken att vårt humör påverkas negativt och det finns en koppling mellan sömnproblem och vår psykiska hälsa. Som i sin tur är en stor bidragande faktor till att vi upplever en bra livskvalitet. Jag tror vi alla vet hur det känns när vi har sovit dåligt, då är man ju kanske inte den gladaste personen som tycker att livet är fantastiskt, säger Frida Rångtell

Annons

Om vi sover tillräckligt under natten så klarar vi lättare av stress under dagen och får lättare att koncentrera oss. Det finns mycket att vinna på att sova gott.

Lyckotoppen enligt forskning

Fem faktorer som ­boostar din livskvalitet:

  1. Fysisk aktivitet
  2. Trivsel i arbetet
  3. Avsaknad av smärta
  4. God sömn
  5. Känslan av att ha ­kontroll över sitt liv

Källa: Lunds universitet, Max Olsson

Experterna tipsar: Enkla knep du kan börja med

Här tipsar experterna om vad du kan göra för att öka din livskvalitet.

Leila Söderholm, ­hälso- och träningsinspiratör

– Promenader är utmärkt att börja med. En power walk på tio minuter gör underverk hälsomässigt för den som inte rör sig alls. Bestäm dig för att få in en pulshöjande promenad varje dag, skillnaden kommer nästan direkt med mer ork och energi i vardagen. Krångla inte till det, försök att få rörelse i din vardag utan en massa press. Och fira alltid det du gjort efteråt, då är det lättare att göra det igen imorgon.

Leila Söderholm, ­hälso- och träningsinspiratör
Leila Söderholm, ­hälso- och träningsinspiratör

David Waskuri, psykolog

– För det första är det viktigt att identifiera och fokusera på de områden i ditt liv som du ­faktiskt kan påverka, och att acceptera de områden som är utanför din kontroll. Att sätta realistiska mål och arbeta mot dem kan också hjälpa till att öka känslan av kontroll. Även övningar som mindfulness och meditation kan hjälpa till att skapa inre lugn. Att skapa och följa en strukturerad daglig rutin kan också bidra till att öka känslan av kontroll och stabilitet i livet.

David Waskuri, psykolog
David Waskuri, psykolog

Frida Rångtell, sömnforskare

– En viktig aspekt för att kunna sova bra är att ha verktyg för att bearbeta stress. Stress i sig är ju inte farligt, men det är viktigt att kunna hantera sina oroskänslor för att kunna komma ner i varv. Inför en liten kvällsrutin där du tillåter dig att varva ner på kvällen. Den behöver inte vara jättelång utan det handlar mer om att koppla bort dagen som varit, för att kunna ha en så bra sinnesstämning som möjligt. Du kan också lyssna på en avslappnings-övning, en podd eller lugn musik.

Frida Rångtell, sömnforskare
Frida Rångtell, sömnforskare

Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin och expert i MåBra

– Om man inte har smärta är det bara att ­gratulera. Om du har ont kan det vara bra att känna till att hur vi tolkar smärtan gör stor skillnad för hur den upplevs. Om du känner rädsla för smärtan kommer den upplevas värre. Vill du fortsätta att vara smärtfri, använd ­kroppen, träna, promenera, låt den arbeta i en bra position och vila ibland.

Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin och expert i MåBra
Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin och expert i MåBra Foto: Peter Assarsson

Maria Ergül, entreprenör och HR-expert

– Vad man kan göra för att trivas på jobbet är styrt av vad det är som gör att man inte trivs. Det generella är dock att de allra flesta mår bra om jobbet har ett syfte. Om de förstår varför jobbet är viktigt för dem, och hur deras insatser gör skillnad. En bra början är att reflektera över svar på de två frågorna. En annan trivselfaktor är att våga stå upp för sig själv, vare sig det gäller att sätta gränser för sin tillgänglighet, begära högre lön eller inte ta oförtjänt kritik.

Maria Ergül, entreprenör och HR-expert
Maria Ergül, entreprenör och HR-expert
Annons