Kroppstemperaturen sjunker – här kan vara förklaringen bakom

Kvinna tar tempen och en termometer

Länge har det hetat att vår genomsnittliga kroppstemperatur ligger på 37 grader – rättare sagt ända sedan i mitten av 1800-talet.

Men för några år sedan gjorde forskare vid Stanford university upptäckten att kroppstemperaturen har sjunkit nästan varje årtionde de senaste 150 åren – och att en genomsnittlig kroppstemperatur i dag är nere på 36,5 grader, rapporterar Illustrerad vetenskap.

Antibiotika ökar risken för tarmcancer
0:59

Efter reklamen: Antibiotika ökar risken för tarmcancer

(0:59)

Slå på ljud

Upptäckten har förbryllat forskare fram tills nu. Läkare vid Michigan university kan ha hittat en möjlig orsak, och kanske finns svaret i ett av våra organ.

Här är de allra vanligaste orsakerna till att vi får feber

Forskat på patienter med sepsis

Forskare har tittat på 100 olika patienter som behandlats för blodförgiftning, även kallat för sepsis, som är en allvarlig infektion. Och i samband med sepsis kan man också drabbas av hög feber.

I tidigare studier som gjorts på patienter med sepsis har man sett varierande kroppstemperaturer, vilket väckte deras intresse för om det skulle kunna finnas något samband med tarmbakterierna, det så kallade mikrobiomet, skriver Illustrerad vetenskap.

Då kan din feber vara farlig – 6 symtom du ska söka akut för

Möjlig koppling mellan kroppstemperatur och tarmen

Forskare har gått igenom ändtarmsprover från totalt 116 patienter med blodförgiftning. Där upptäckte de att bakterier, mikroorganismer och svampar i patienternas tarmar såg annorlunda ut. Det tyckte sig också se en koppling mellan bakteriernas sammansättning i tarmen och hur patientens feber skiftade under behandlingstiden.

I proverna var det framför allt bakterierna firmicutes som kopplades ihop med den höga febern – bakterier som är viktiga för vårt blodomlopp och immunförsvar.

Att ljuga påverkar din kroppstemperatur – 8 saker du inte visste om tempen

Hur vi äter och lever kan spela in

Det resultaten pekar på, enligt forskarna, är att våra tarmbakterier kan ha en betydande roll när det gäller vår kroppstemperatur: Förändringar i sammansättningen av matsmältningssystemet, hur vi lever, äter och behandlas med exempelvis antibiotika, kan också vara en förklaring till varför vår genomsnittliga kroppstemperaturen sjunkit över tid, skriver Illustrerad vetenskap.

Viktigt att nämnas är att det finns lite forskning på ämnet, och inte tillräckligt för att bekräfta sambandet forskarna har sett.

Utvald läsning