Pratglada kollegor skadliga för hälsan – experimentet visar

kvinna stressad på jobbet när folk pratar runtomkring

I samband med en akustikkonferens i Tylösand i Halmstad genomförde forskaren Valtteri Hongisto ett experiment i syfte att utvärdera hur sorl på arbetsplatsen påverkar vår prestation och vårt mående.

Testdeltagarna delades upp i två grupper om 20 personer, där grupp ett arbetade i stillhet och grupp två arbetade samtidigt som andra småpratade runtomkring dem.

Resultatet? Sämre prestation, höjda kortisolnivåer och snabbare hjärtslag hos gruppen som inte fick arbeta i tystnad.

Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar
1:53

Efter reklamen: Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar

(1:53)

Slå på ljud

– Det är viktigt att förstå att det inte bara är en hög ljudnivå som är en risk, utan även de känslor som ljudet ger oss, säger Valtteri Hongisto, forskare vid Åbo Yrkeshögskola, till SVT Nyheter.

Valttero Hongisto

Valttero Hongisto forskar om akustik vid Åbo Yrkeshögskola. Bild: Skärmdump SVT Nyheter.

Riskfaktorer hjärtkärlsjukdom

Frågan om akustik på arbetsplatser bör prioriteras högre, anser forskaren, eftersom det kan göra oss sjuka i längden.

– De följder som vi såg är indikationer som är välkända riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, om du utsätts för dem och har en förhöjd stressnivå dagligen.

Psykologisk trygghet på jobbet – hur mår din arbetsplats?

Valtteri Hongisto fortsätter:

– Fastighetsägare lägger hundratusentals euro på ventilation, belysning, brandsäkerhet och så vidare. Samtidigt som man ibland knapp gör någonting åt ljudmiljön.

5 tecken: Så vet du om din chef är psykopat
0:58

Efter reklamen: 5 tecken: Så vet du om din chef är psykopat

(0:58)

Slå på ljud

Det påverkar ljudnivån

Även om man till viss del kan påverka detta själva på kontoret genom uppsättning av trivselregler eller tysta zoner, som menar forskaren att det som påverkar mest är valet av inredning.

– I slutändan måste rumakustiken vara bra överallt för att man ska kunna arbeta effektivt överallt på kontoret, avslutar Valtteri Hongisto med, i samma intervju med SVT Nyheter.

Gå vidare efter utmattning – så förebygger du återfall

Buller ett folkhälsoproblem

Men det är inte bara småprat som kan påverka vår hälsa, utan även oljud i största allmänhet. MåBra har tidigare intervjuat Göran Pershagen, överläkare och professor vid Karolinska institutet, som i sin forskning fokuserar på hälsorisker förknippade med buller.

Buller är ett växande folkhälsoproblem: Så skyddar du dig

– Starkt buller och riktigt starka, plötsliga ljudtoppar som pistolskott eller fyrverkerier kan ge hörskador. Men minst lika farligt för oss är buller som inte är så starkt men som vi utsätts för under långa perioder, sa han då till MåBra. Göran Pershagen fortsätter:

– Långvarigt buller orsakar stress, sömnsvårigheter och i förlängningen kan det ge oss högt blodtryck och olika typer av hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och fetma samt diabetes typ 2.

Utvald läsning