Gravida rekommenderas att vaccinera sig mot kikhosta. "Jag trodde att kikhostan var utrotad", skriver "Anne" och undrar vad det senaste sjukdomsutbrottet beror på. Läkaren Michael Seipel reder ut och förklarar.
Denna kvinna är hes, harklar sig och småhostar ofta. Nu frågar hon vad det kan bero på? Läkare Hanna Brännlund svarar att om det gått över tre veckor så är det viktigt att hon kollar upp sina symtom.
Hon har haft problem med sina luftvägar i flera år. Det började med att hon drabbades av covid-19, efter det har hon haft en envis hosta som inte vill ge med sig. Nu har hennes läkare sagt att hon ska göra en spirometriundersökning och hon undrar vad det innebär? Läkare Michael Seipel förklarar.
Läsaren har fått diagnosen lindrig KOL men tycker inte att läkemedlen hjälper. Hon oroar sig för att det kanske inte är KOL hon drabbats av, men får inget gehör av vården. Läkare Michael Seipel ger råd.
Torrhostan vill inte ge med sig – kan det vara långtidsbesvär efter covid-19? Nej, läkare Michael Seipel tror att det kan vara en biverkan av blodtrycksmedicinen.
Forskning har gång på gång visat att de flesta hostmediciner verkar vara i princip verkningslösa. Här är 10 exempel på naturliga hostmediciner som kan ge mer lindring än de i butiken.
Med sjunkande temperaturer tycker många att det blir tyngre att andas utomhus. Om man inte vet med sig att man har astma är det lätt att skylla på dålig kondition. Men det ska inte vara på det här viset. Läkaren Per Rönmark berättar mer om fenomenet köldastma.
För Lena Wäppling, 53, började allt med en envis hosta. Det var äggstockscancer, en aggressiv sjukdom med hög dödlighet. Nu har hon samlat in över en miljon kronor till forskning om den grymma sjukdomen.
Ingen nyser väl rätt ut i luften, särskilt inte i dessa dagar. Men att välja armvecket av hänsyn till omgivningen är inte det bästa. Det visar ny forskning – som också har beviset på film!
Torrhosta eller slemhosta – hur vet man egentligen vilken hosta man har drabbats av? Och varför hostar vi? Vi reder ut och ger tips på vad som lindrar.
Har du plötsligt drabbats av hosta, men bara på natten? Eller har bajset bytt färg till ljusgrått? Det kan vara din kropp som försöker säga dig att något är fel. Här är några viktiga symtom du alltid ska ta på allvar!
Vet du att du att en förkylning kommer bryta ut när du får värk i musklerna – eller när du vaknar med halsont? Förkylningen har fyra faser vi oftast måste genomlida innan vi kan bli friska. Men med rätt metoder kan du lindra symtomen!
Innan de karaktäristiska utslagen dyker upp är det några andra symtom på mässling du bör vara vaksam på. Kom ihåg att mässling är mycket smittsamt och att den kan slå hårt mot vissa riskgrupper!
Det är få av oss som helt undkommer förkylning under höst och vinter. Många får däremot flertalet förkylningar under tiden. Här tipsar smittskyddsläkaren om hur du bäst gör för att undvika att falla dit!