SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Svenska företaget där alla jobbar fyra dagar för samma lön

02 mar, 2023 
En glad kvinna på jobbet

Hur tycker du det skulle vara att arbeta fyra dagar i veckan med bibehållen lön? Låter det för bra för att vara sant? Nu finns det företag i Sverige som låter sina medarbetare arbeta färre dagar men med samma lön.
– Vi tror att mår man bra så presterar man bra, säger Sandqvists vd Caroline Lind till MåBra.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi nåddes nyligen av nyheten att den spanska regeringen inlett ett projekt där ett flertal företag testar fyradagars arbetsvecka – till samma lön. Vi har tidigare kunnat läsa om likande (lyckosamma!) upplägg på både Island och Nya Zeeland.

Nu är det svenskarnas tur – i alla fall om man jobbar på väskföretaget Sandqvist. MåBra har pratat med företagets vd Caroline Lind, som meddelar att beslutet tagits emot mycket väl hos medarbetarna – och att stämningen internt är på topp!

11 jobb med kort utbildning och hög lönBrand logo
11 jobb med kort utbildning och hög lön

– Vi tror att mår man bra så presterar man bra. Vi vill ge våra medarbetare ett arbetssätt för att jobba smartare och få mer tid över i livet till det som är viktigt. Sen så rimmar den devisen väldigt bra med vårt hållbarhetsarbete och vårt sätt att driva ett ansvarsfullt företag, säger Caroline Lind till MåBra.

Annons

På Sandqvist får medarbetarna sen i slutet på februari möjlighet att jobba 30 timmar i veckan, med bibehållen lön. De anställda bestämmer själva hur de vill använda de lediga timmarna från den femte dagen.

Vill öka balansen mellan jobb och fritid

Linds vision är att företaget ska kunna behålla samma produktivitet och service, men att balansen mellan jobb och fritid ska bli bättre för de anställda.

– Första veckan har gått väldigt bra tycker jag. Våra medarbetare är så peppade på grejen och att man vill anpassa sig efter den nya strukturen som vi bygger. Det är en jättefin energi. Det har varit en jättebra start skulle jag säga, berättar Caroline Lind.

Caroline Lind
Caroline Lind är vd på Sandqvist som i år infört kortare arbetsvecka för de anställda på företaget.

Fyra dagars arbetsvecka gör företagen mer lönsamma

Fyradagarveckans fördelar bekräftades även nyligen i en brittisk studie. Där kunde man se att de anställda mådde bättre både psykiskt och fysiskt – samtidigt som företagen blev mer lönsamma.

I studien ingick 61 brittiska företag varav 92 procent efter projektet uppgav att de tänkte fortsätta med kortare arbetstid med bibehållen lön.

Foto: TT, pressbild

Annons