FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Gör detta vid 50 – för att må som bäst vid 80

06 apr, 2023 
man som bär kvinna på ryggen. Båda är glada och lekfulla.
Nyligen sammanfattade man närmare 100 års hälsostudier från Harvard. Resultaten visade att det fanns en faktor som med råge övertrumfade alla andra för att leva ett lyckligt, långt och hälsosamt liv.
Annons
VIDEO: Vad är lycka? – Anders Hansen förklararBrand logo
VIDEO: Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar

Lyckliga människor lever längre än de som är missnöjda – och, de har ofta också bättre hälsa under de extra åren. Det är ett de mest framträdande resultaten av Harvard Adult Developement Study, den längsta studien om lycka i världen.

Redan 1938 började forskare följa 724 män genom livet och idag studerar man 1300 av deras barn. Studien baserar sig på så väl deras medicinska journaler som hundratals intervjuer och frågeformulär.

Nyligen sammanfattades studiens resultat i boken The Good Life, och givetvis är det många beståndsdelar som spelar in.

Men när Robert Waldinger, en av huvudförfattarna, lyfter ut en enda faktor som verkligen gör oss lyckliga – och det allra viktigaste att fokusera på för din hälsa – så pekar han på en av de saker som faktiskt överraskat honom mest under studien, skriver The Healthy.

Annons

Forskning visar att de flesta av oss tror att rikedom, framgång och att leva ett ”lätt” liv är hemligheten till lycka. Men trots att vi idag omges av fler prylar, möjligheter och stimulans än någonsin gör inget av det oss lyckliga på riktigt.

– Idag bygger vi en stor del av våra liv på att tävla i sociala, politiska och kulturella prioriteringar som sällan gör så mycket för vårt välmående på djupet, säger Waldinger.

Den absolut viktigaste faktorn för hälsa och lycka

När man sammanställt alla påverkansfaktorer visade studien istället att den enskilt viktigaste faktorn för lycka är att satsa på våra relationer. De som var mest nöjda med sina nära relationer vid 50 hade bäst hälsa vid 80 – och effekten var stor, säger Robert Waldinger. Nära relationer var viktigare IQ, klass, välstånd, gener eller kolesterolnivåer.

Det viktiga var heller inte hur många relationer man hade, eller med vem, utan kvalitet på dem. Kärlekspartner, familj, vänner, kollegor, alla spelade de en roll.

Annons

– Människor behöver bra mat, motion och en känsla av meningsfullhet, men framför allt behöver vi varandra, menar Waldinger.

Goda relationer ger många hälsofördelar

Här är några av de hälsofördelar man såg av nära relationer.

  • Minskad risk för hjärtsjukdom och hjärtattack.
  • Lägre blodtryck.
  • Lägre risk för kroniska sjukdomar, exempelvis diabetes typ 2.
  • Långsammare minskning av kognitiv förmåga med åldern.
  • Bättre minne.
  • Bättre immunförsvar.
  • Snabbare läkning.
  • Mindre psykisk ohälsa.

Därför är relationer så viktiga för vår hälsa

Nyckeln är att relationer hjälper oss att hantera stress och mindre stresshormoner gör att inflammationsnivåerna i kroppen minskar, vilket ger en lång rad hälsofördelar.

Forskningen har också visat att 40 procent av vår lycka kan vi kontrollera själva, och nyckeln till den är förändring. Att sitta och vänta på att saker ska hända leder ingenstans.

Så ska du bara göra en enda sak för ditt välmående – hör av dig till någon du tycker om!

SE OCKSÅ: 4 fraser som gör att folk slutar lyssna på digBrand logo
SE OCKSÅ: 4 fraser som gör att folk slutar lyssna på dig

Foto: TT

Annons