Experten: Så gör du om någon nyser eller hostar nära dig

Videon kunde inte hittas

I dessa pandemitider vill vi göra allt för att undvika att smittas av det illvilliga coronaviruset. Däremot är det få av oss som kan stanna hemma hundra procent av tiden – många måste fortfarande ta sig till och från ett arbete och handla mat, med mer.

Och även om du själv är noggrann med handhygienen, att hosta och nysa i armvecket och att hålla avstånden så gott det går, så har de flesta av oss nog märkt att det inte gäller alla. Dessutom går vi mot förkylnings- och influensatider med kallare och blötare väder och skolor som dragit igång igen.

Men hur ska man bete sig för att minimera risken att smittas av coronaviruset (eller andra förkylningsvirus) när man befinner sig nära någon som plötligt börjar hosta eller nysa rakt ut?

Skydda dig mot coronavirus

Eftersom smittan är en så kallad droppsmitta och sprids via små vattenpartiklar i luften (aerosol) när någon hostar eller nyser, ger den medicinske professorn Fredrick Sherman vid Mount Sinai-institutet några specialanpassade coronatips för hur du ska göra om någon i din närhet hostar eller nyser.

– Andas ut direkt för att undvika att andas in aerosolen. Knip ihop läpparna för att få utandningen att hålla längre. Vänd ditt huvud bort från personen och börja gå, säger han till tidningen The Atlantic.

Kvinna som snyter sig.

Håll dig hemma om du har förkylningssymtom!

Metoden ger förstås inget hundraprocentigt skydd, men kan minska mängden virus du utsätts för, ifall den nysande personen skulle vara smittsam.

Minska risken att smittas

Mängden virus du utsätts för påverkar risken att själv bli sjuk i covid-19. Ju mer virus, desto större risk. Det gäller även tidsperioden du utsätts – om du spenderar mycket tid med en smittad person ökar risken att också du smittas.

Det finns förstås många andra saker du kan göra för att minska smittorisken – som att fortsätta umgås utomhus och undvika trånga inomhusutrymmen med andra människor. Tvätta händerna med tvål ofta och använd handsprit, undvik att röra dig i ansiktet och undvik närkontakt med andra – även nära och kära. OCH: Var inte den som nyser och hostar rakt ut så att andra måste flytta på sig. Använd armvecket!

Källa: The Atlantic   Foto: TT

Läs mer:

Familjemedlem med corona – så lyder de nya restriktionerna

5 riktlinjer för stockholmarna – efter massiva coronaökningen

Ny forskning: Därför blir vissa så svårt sjuka i covid-19

 

Utvald läsning