Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Omikron nått Sverige – så oroliga bör vi vara för nya covidvarianten

30 nov, 2021 
Coronamolekyl förstorad
Nya virusmutationen omikron sprider sig till allt fler länder, och i epicentret Sydafrika blir fallen snabbt allt fler. Så här utmärker sig nya varianten vad det gäller symtom och så oroliga bör vi vara enligt experterna.
Annons
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver vetaBrand logo
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

Den nya varianten av coronaviruset upptäcktes i Sydafrika under förra veckan och det är ännu mycket som vi inte vet säkert om den. Men att den innehåller många mutationer oroar experter till viss del, då det kan betyda att vaccinet blir mindre effektivt.

Det här vet vi om nya virusmutationen av corona vid namn omikron eller på engelska ”Omicron” (B.1.1.529) – och dess symtom.

Se också Smittfallen av omikron ökat och nya restriktioner väntas.

Första fallet av omikron bekräftat i Sverige

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell är inte chockad över att även denna virusmutation nått Sverige.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Däremot förtydligar hon att de tar varianten på stort allvar tills att mer kunskap om den finns att tillgå. Ännu har tre personer bekräftats bära på mutationen i Sverige, detta i Region Skåne och Stockholm. Ingen har bekräftats död av omikron.

Så påverkas Sverige av omikronmutationen

Sedan 26 november finns en myndighetsrekommendation som lyder att alla resenärer från södra Afrika ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige, samt fem dagar efter hemkomst. Man rekommenderas också att hålla sig i karantän under sju dagar. Sedan tidigare finns inreseförbud från drabbade regioner i södra Afrika.

Symtom omikron – så skiljer nya varianten sig

Larmen om att mutationen smittar lättare och att vaccinen i värsta fall skyddar sämre mot har fått många länder att agera. Enligt sydafrikanska läkare är det dock ännu förhållandevis milda symtom som drabbat befolkningen.

– Deras symtom var annorlunda och så milda jämfört med patienter jag har behandlat tidigare, har läkarförbundets ordförande Angelique Coetzee sagt i en intervju med The Telegraph.

Annons

Framför allt har det rört sig om ömma muskler, mild hosta och trötthet. Men Coetzee är noga med på att påtala att de kanske är av en annan åsikt inom ett per veckor. Ingen av hennes patienter hade vid intervjutillfället varken tappat smak eller lukt.

Hur oroliga bör vi vara?

Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat mutationen som ”oroväckande”, vilket är den högsta riskklassen. Tidigare varianter – alfa, beta, gamma och delta har haft samma klassificering, men omikron beskrivs ändå som en mycket avvikande variant. WHO förmedlar i nuläget på sin hemsida följande information:

”Preliminära data tyder på att det kan finnas en ökad risk för att tidigare coronasjuka personer kan smittas på nytt med omikron. Men det är ännu oklart hur smittsam den är, i vilken mån den kan komma förbi vaccinen och hur allvarligt sjuk man blir jämfört med tidigare varianter. Exakt hur allvarligt hot varianten utgör kan ta minst ett antal veckor att förstå.”

Flera av läkemedelsföretagen har gått ut och sagt att deras vaccin kan fungera sämre mot omikron, men att de arbetar med att ta fram uppdaterade versioner. Det kan dock ta upp emot 100 dagar.

Källa: SVT Nyheter, Aftonbladet, The Telegraph, WHO, FHM
Foto: TT

Annons