HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

3 kvinnor berättar: Så hjälpte min hund mig att läka

14 okt, 2022 
AvMarina Nilsson
2 kvinnor med sina hundar
Att genomgå en kris kan vara påfrestande ur många synvinklar. Då kan en hund vara en stor hjälp för att ta sig genom tillvaron. Här är tre kvinnor som aldrig hade velat vara utan sina hundar.
Annons

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän. Och för Marianne Jönsson, Marie Koenen och Camilla Yngve har deras hundar varit ett stort stöd i svåra stunder.

Här berättar de om hur deras hundar hjälpt dem att få en bättre hälsa och de ger också sina bästa tips till dig som funderar på att skaffa hund.

Se också: Sju tecken på att din hund älskar dig mest

Sju tecken på att din hund älskar dig mestBrand logo
Sju tecken på att din hund älskar dig mest

Marianne: ”Jag trodde aldrig att en hund kunde vara så förstående mot en människa”

När Marianne blev lämnad efter 40 års äktenskap så var det Tusse som hjälpte henne allra mest. Den 12-åriga chihuahuan gav både tröst och en anledning att ta sig igenom sorgen.

– Om det inte hade varit för honom så hade jag nog degat ner mig helt. Min man träffade en annan och jag tog min hund och min väska och gick hemifrån. Det är inte vad man förväntar sig ska hända när man har fyllt 60. Det har varit ett helvete rent ut sagt och hade jag inte haft Tusse så vet jag ärligt talat inte hur det hade gått med min psykiska hälsa, berättar Marianne.

Marianne Jönsson med chihuahuan Tusse.
Marianne Jönsson med chihuahuan Tusse.

Tusse betyder väldigt mycket

Hon beskriver Tusse som sin själsfrände, vars tröstande hundögon har betytt mer än hon kan beskriva under de fyra år som har gått sedan skilsmässan.

Annons

– Vanligtvis så väcker han mig och så går vi ut på morgonen. Men ibland ser han ju redan när jag sitter där på sängkanten att jag inte mår så bra, och då går han och lägger sig en stund igen. Han är så väldigt klok och jag trodde aldrig att en hund kunde vara så förstående mot en människa, säger hon.

Att Tusse numera är en gammal hund tänker hon på ofta.

– Men det är inte ovanligt att chihuahuor kan bli 15 år. Jag säger till honom ”nu håller du ut några år till, tills att jag är riktigt bra igen”. Den dagen då han inte längre finns så planerar hon att vara utan hund ett slag.

– Jag skulle vilja känna på hur det är att inte ha någon att passa, och då kanske resa lite mer. Men sedan när jag har gjort det så kommer jag nog att skaffa en hund igen, av de lite mindre raserna. Jag har blivit en riktig hundmänniska!

Mariannes tips till dig som funderar på att skaffa hund:

– Man är inte för gammal att skaffa hund, så länge man har sin fysiska hälsa och till exempel inte har värk. Men sedan är det ju lättare med en liten hund. En stor schäferhund som behöver mycket motion i skogen hade jag själv inte orkat med. Jag hade också kunnat tänka mig att kanske adoptera en hund, och hoppa över valptiden.

Annons

Marie och Wilmer läkte varandra

Marie fick struma och var tvungen att ta det lugnare. Blandrasterriern Wilmer hade haft en besvärlig uppväxt och behövde en ägare som inte stressade.

– Man kan säga att vi läkte varandra. Jag lade mycket fokus på honom och hans rehabilitering, för han var en så kallat ”jobbig”, skällig hund som var väldigt rädd för många saker. Jag var nog hans femte hem trots att han bara var 1.5 år när han kom till mig, berättar Marie.

Till rehabiliteringen hörde att det inte gick att skynda på i träningen mot ett bättre självförtroende. När rädslan kom över honom fick man helt enkelt ge det väldigt mycket tid.

– Ibland behövde man bara stå där bakom ett elskåp och vänta tills någon annan läskig hund hade gått förbi. Så samtidigt fick jag ju lära mig själv att ta det väldigt lugnt. Mitt liv hade tidigare alltid gått i 190, bland annat som aktiv i restaurangbranschen, och när jag fick veta att jag hade struma så blev läkaren förvånad över att jag fortfarande jobbade med mina värden, berättar hon.

Marie Koenen med omplaceringshunden Wilmer
Marie Koenen med omplaceringshunden Wilmer

Omskolat sig till hundinstruktör

I dag har Marie omskolat sig till hundinstruktör/hundpsykolog, och jobbar halvtid som detta, och struman är numera betydligt bättre. För några månader sedan fick Wilmer en stroke, och fick somna in, men kvar i familjen finns hunden Sonja, som är 13 år, och Sniff, en Spanien-hund av oviss ålder som kom till henne för ungefär ett år sedan.

Annons

– Jag har väl alltid ömmat för djuren. Och jag har utbildat mina egna hundar, bland annat i ID-hund och avancerat specialsök, så vi är ibland involverade i sökningar efter bortsprungna husdjur. Just nu tänker jag mycket på en chihuahua i Kristianstad som visst har varit borta i två veckor. Det är sånt som kan gå under huden på mig, säger hon.

Maries tips till dig som funderar på att skaffa hund:

– Kom ihåg att det inte är många hundar som nöjer sig med att ligga på soffan och gå sina tre promenader om dagen, de behöver ofta bli lite mer stimulerande än så. Sen ska man vara beredd på att i tvåårs-åldern är alla hundar jättejobbiga. Men det blir bättre sen!

Camilla: ”Sune räddade mig efter covid”

När Camilla återhämtade sig från svår covid-19 var de dagliga kortpromenaderna med Sune en viktig faktor. Efter att ha varit inlagd på sjukhus under en månad, och med ärrvävnader på en lunga och ett hål i näsans mellanvägg efter tiden med högflödesgrimma, så var Camillas kondition ordentligt nedsatt. I början fick hon be maken om hjälp att placera ut smörgåstillbehör och pallar för att ta pauser på vägen till toa, för det fanns ingen ork för ett enda onödigt steg.

Annons

När läkarna skrev ut henne så uppmuntrade de Camilla att lyssna på kroppen och inte anstränga sig för mycket.

– Men vår hund Sune behövde ju gå ut och jag tyckte inte att grannarna behövde hjälpa oss mer. Jag orkade inte ta några långa rundor alls med honom i början. Det var först efter 1.5 månad hemma som jag kunde gå en kort runda på 700 meter med honom. Jag gick som en gammal tant, men han drog inte, utan tittade bakåt som ”hänger du med?” och var väldigt fin. Den rundan tog vi sedan fem gånger om dagen. I mitt fall tror jag faktiskt att det verkligen räddade min hälsa, för när man har problem med lungkapaciteten så behöver man anstränga sig lite och få ner frisk luft. Jag är fortfarande inte återställd, utan halvtidssjukskriven, men det är stor skillnad på hur jag mår i dag och för ett år sedan.

Camilla Yngve med blandrasen Sune.
Camilla Yngve med blandrasen Sune.

Sune vill vara i närheten av Camilla

Även under sjukskrivningen och tiden hemma så har Sune (en svart femvägskorsning av slovensk kopov, jämthund, laika, jaktlabrador och wachtel) varit ett stort stöd i konvalescensen.

Annons

– Han är där jag är. Om jag sitter i soffan så är han också där. Det är honom jag pratar med när jag är ensam hemma. Man hade kunnat ägna mycket tid åt att grubbla på det orättvisa med att jag drabbades av det här, men det tjänar ju ingenting till att tänka så, och så ska ju Sune ha mat och gå ut och kissa.

Camillas tips till dig som funderar på att skaffa hund:

a– Var inte för kärleksfull med maten. Det är lätt hänt att skämma bort en hund med godsaker, och sen vill den inte äta den vanliga maten. En liten hund lägger dessutom lätt på sig.

Hundägares hälsa i siffror

Ensamstående personer som har hund har 33 procent lägre risk att dö vid hjärtinfarkt, jämfört med ensamstående patienter utan hund, visar forskning vid Uppsala universitet.

Hundägare har också 11 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar överhuvudtaget, enligt Harward Medical School.

Internationella studier visar att hundägare överlag har en 24-procentig minskad risk att dö i förtid. Särskilt hundägare som har jakt-raser har bättre hjärthälsa och lever längre.

En annan studie, gjord på 2000 personer, visade att hundägare går i genomsnitt 87 mil per år, vilket förstås gör dem generellt mer vältränade än icke-hundägare. Dessutom så visade studien att hundägare har bättre resultat när det gäller mental hälsa och känner sig alltså psykiskt mer stabila.

Foto:TT, privat

Annons