Hur många dör av influensa i Sverige varje år? Och när ska man vaccinera dig mot influensa? Här skriver vi om allt från typiska symtom och skillnaden mellan influensa och covid-19 av coronaviruset, till hur du snabbast blir frisk och hur du kan skydda dig från att bli sjuk till att börja med.
Vet du om dina gamla vaccinationer fortfarande skyddar dig? Eller är du som de flesta, lite vilse i vaccinationsdjungeln? Här reder vi ut vem som bör ta vilka vaccinationer – och när.
Den årliga influensavaccineringen av riskgrupper är i full gång och snart släpps alla som vill på. Åter väntar en säsong då covid-19 lär spridas samtidigt och då vi har fler mottagliga bland oss. Hur ser utsikterna egentligen ut? Experten reder ut.
När någon i familjen är sjuk kan det vara svårt att hålla bakterierna på avstånd. Här är sex saker du borde göra för att själv minska risken att smittas.
I förkylningstider känns det som att alla går runt och är lite snuviga. I känsliga lägen som detta kan det vara svårt att avgöra vart gränsen går. Så här bör du tänka enligt FHM.
Nu har årets influensavaccinering av riskgrupper dragit i gång. Men riskerar vi att bli sjukare i år och kan säsongen tänkas bli värre med tanke på att vi inte fick någon influensaepidemi förra året? MåBra frågade experten.
När någon i familjen blir sjuk kan det vara viktigt att separera hens smutsiga tvätt från restens, för att undvika att viruset sprids vidare. Så här ser du till att bakterierna försvinner.
Från den 1 december 2020 får alla ta influensavaccinet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att göra det under pågående pandemi. Så effektivt är det och det här är dess biverkningar.
Har du varit i kontakt med någon som testats positivt för covid-19? Det kan kan oftast gå en tid mellan smittotillfället och när sjukdomen bryter ut. Men hur lång är egentligen inkubationstiden för coronaviruset – och hur skiljer den sig från influensa och förkylning?
Den 3 november drar vaccineringen mot årets influensa igång. Nytt för i år är att vaccinationen sker i två perioder där riskgrupper och vårdpersonal prioriteras. Det här behöver du veta!
Det kan vara klokt att vaccinera sig mot influensan i år. Men inte bara för att avlasta vården. Att få säsongsinfluensa och covid-19 samtidigt fördubblar risken att dö, visar forskning.
Ett nytt virus som spridits från djur till människa har upptäckts i Kina. Det är släkt med det virus som orsakade svininfluensan 2009, och har allt som krävs för att orsaka en ny pandemi – förutom en viktig detalj.
Just nu sprids ett nytt coronavirus runt om i världen, och många vill jämföra det med vanlig säsongsinfluensa. Men hur många dör egentligen av den årliga influensan? Vi reder ut!
Vilka symtom ger egentligen coronaviruset? Hur skiljer de sig från vanlig influensa? Och är det skillnad i behandling? Vi reder ut likheter och skillnader!
Engelske TV-läkaren Michael Mosley ger sina bästa råd hur du undviker att bli smittad på flyget och flygplatsen – av Coronavirus och andra infektioner.
Blir din partner alltid så väldigt mycket sjukare än du när hen drabbas av en förkylning eller influensa? Så här säger forskare om fenomenet "man flu" och "man cold".
Fungerar munskydd, är det bra att skölja näsan – och blir barnsjukdomarna värre? Det är några av frågorna som besvarades i veckans Fråga Doktorn – här är några av svaren du bör ha koll på inför influensasäsongen!
I Sverige får vi ett gott grundskydd i skolåldern. Men vad många missar är att vissa vaccinationer behöver fyllas på i vuxen ålder – och att somliga har halkat mellan vaccinationsprogram. Här är vaccinationerna du bör se över och vilka som kan behövas inför utlandsresa.
Risken för sjukdomar är stor så här års. Hur kan man öka chansen att hålla sig frisk och slippa förkylningar, influensa och vinterkräksjukan? Här är expertens bästa tips.
Influensan är som mest intensiv nu under vintern då det är lättare för viruset att sprida sig i den kalla luften. Du kan smitta även om du inte upplever några symptom eller känner dig sjuk.
Influensasäsongen är här. Frågan många ställer sig är: Ska jag vaccinera mig eller inte? Här berättar smittskyddsläkaren om riskgrupper, biverkningar och myter om influensavaccin.
Nässpray är en given lösning mot nästäppa för många av oss – men det är beroendeframkallande! Och slutar du inte i tid riskerar du att skada kroppens naturliga funktioner. Här tipsar farmaceuten om hur du undviker det jobbiga nässpraysträsket.
Vet du att du att en förkylning kommer bryta ut när du får värk i musklerna – eller när du vaknar med halsont? Förkylningen har fyra faser vi oftast måste genomlida innan vi kan bli friska. Men med rätt metoder kan du lindra symtomen!
Det är inte alltid självklart vad som är feber och inte – därför har Apoteket skapat Feberskolan, som ska underlätta för föräldrar att avgöra när barnet behöver vara hemma från skolan.
Det är svårt att undvika förkylda människor helt under vinterhalvåret – men vissa är helt klart värre än andra. Det här tycker svenskarna är det värsta som förkylda gör offentligt.
Blir man förkyld om man klär sig dåligt när det är kallt? Finns det några huskurer som verkligen biter på förkylningen? Läkaren reder ut vilka förkylningsmyter som stämmer och vilka som inte gör det.
Huskurer och vitaminer i all ära, men det finns ett enkelt knep för att undvika att smittas av förkylningar och influensa i vinter. Här är sakerna som farmaceuten råder dig att undvika.
Med vintern kommer också influensasäsongen. Tillhör du en riskgrupp är det hög tid att börja tänka på vaccination. “När den väl finns ute i samhället är den väldigt smittsam”, säger smittskyddsläkaren Per Hagstam.
Årets influensa är av typen B – en sort som brukar slå hårdast mot barn och ungdomar. "Men man kan ändå bli smittad och svårt sjuk, så man ska inte tro att bara yngre drabbas", säger säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.
Snart kanske vi kan vaccinera oss själva mot den årliga influensan. Forskare har nämligen tagit fram ett plåster med mikronålar som verkar hålla samma klass som den traditionella injektionen.
Professor Agnes Wold spräcker myter på löpande band, och hon har fått många av oss att sluta stressa över bagatellartade saker. Här är hennes bästa utspel!
Känner du dig hängig? Är du förkyld? Eller är det kanske influensan du råkat ut för? Lär dig skillnaden och känn igen symtomen mellan förkylning och influensa - MåBra listar kännetecknen!