Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Deltakron: Allt om nya virusvarianten

10 jan, 2022 
Coronaviruset testas i labbmiljö
En ny coronavirusvariant kan ha upptäckts i Cypern – vilken tros vara en kombination av delta och omikron. Här är allt vi just nu vet i frågan.
Annons
TV: Regeringen inför skärpta coronarestriktioner – detta gällerBrand logo
TV: Regeringen inför skärpta coronarestriktioner – detta gäller

Den cypriotiske professorn i biovetenskap Leondios Kostrikis och hans forskarkollegor har hittills rapporterat 25 fall av vad som kommit att kallas deltakron, detta rapporterar SVT Nyheter.

Deltakron påstås kunna vara en kombination av den tidigare dominerande deltavarianten och den smittsamma omikronvarianten. Vad betyder detta – kan det innebära en ny supervariant på coronaviruset? Hur oroliga bör vi vara? Det här säger våra svenska experter om saken.

Deltakron – allt vi vet nu om virusvarianten

Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet och överläkare i infektionssjukdomar på Sahlgrenska sjukhuset, är noga med att påtala att man ännu inte vet något säkert.

– Det är extremt mycket som är oklart. Om det är det man kallar för rekombination, att någon varit infekterad med både delta och omikron och att det blivit en blandning av genetiskt material, eller om det är en spontant uppkommen variant – dessa data finns inte ännu, säger Gisslén till SVT Nyheter.

Annons

Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, menar på att testresultaten kan ha uppstått felaktigt.

– När man har tittat på virussekvenserna från de här drygt 20 fallen, så har det nog kommit in både och i provrören. Det har funnits någon gammal delta i rummet, och sedan har patienten förmodligen haft omikron. Eller tvärtom, säger Sönnerborg, till Dagens Nyheter.

Kan det röra sig om ett nytt "supervirus"?

Ali Mirazimi, virolog, Karolinska Institutet, bemöter frågan i TV4:s Nyhetsmorgon:

– Teoretiskt ja, men om vi tittar bakåt på alla varianter som vi har haft så har vi sett att i stort sett all vaccination har skyddat mot svår sjukdom och död. Så med stor stor sannolikhet kommer vaccinerna skydda mot både delta och omikron.

Ali Mirazimi avslutar dock med att säga att exakt hur detta kan komma att te sig är det ingen som vet säkert, eftersom forskning på ämnet ännu saknas.

– Några forskare tycker sig se att det här är rent av ett misstag i labbet och andra säger att det kanske inte är det. Men vi ska komma ihåg att det här viruset är väldigt duktigt på att rekombinera sig, säger han i programmet.

Källa: SVT Nyheter, Dagens Nyheter, TV4:s Nyhetsmorgon
Foto: TT

Annons