Artisten om sjukdomstiden: "Kunde inte ens hålla i en stekpanna"
– Det blev en lång väg ut ur helvetet, säger han.
När man ser Erik Segerstedt, 41, på Melodifestivalens scen eller i krogshowen "A show larger than life" är det svårt att tänka sig att han för några år sedan inte kunde gå uppför en trappa. Han insjuknade i covid våren 2020 och blev aldrig riktigt frisk, tvärtom blev hans allmäntillstånd bara värre och värre.
– Det tog ganska lång tid för mig att söka vård, alla kommer väl ihåg vilket tryck det var på vården under den tiden. Till slut åkte jag in och jag hade redan gissat mig till vad det var jag hade drabbats av, säger artisten.
Väldigt hög ämnesomsättning
Efter undersökning och tester såg sjuksköterskan att hans ämnesomsättning var skyhög. Han fick diagnosen Graves sjukdom, en form av hypertyreos, som gör att sköldkörteln bildar för mycket hormon. Det är en autoimmun sjukdom där immunsystemet angriper den egna kroppen. Sjukdomen kallas också Basedows sjukdom, toxisk diffus struma eller giftstruma.
– Jag var riktigt dålig när jag kom in. Det blev en lång väg ut ur helvetet, säger han.
Erik Segerstedt fick ta läkemedel i ett och ett halvt år för att hämma sköldkörtelns produktion av hormoner.
– Jag började med en jättehög dos, för att nästan inaktivera sköldkörteln. Men jag var allergisk mot medicinen, visade det sig. Så samtidigt som jag inte kunde hålla i en stekpanna eller gå i en trappa hade jag också nässelutslag över hela kroppen. Det var riktigt vidrigt.
Erik Segerstedt
Ålder: 41.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Familj: Föräldrar och tre äldre syskon.
Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen 2025 och åker i höst ut med turnén "A show larger than life".
Mår bättre än någonsin
Ibland krävs operation där delar av eller hela sköldkörteln tas bort. Men Erik slapp både operation och vidare behandling.
– Mina värden var lyckligtvis stabila efter ett och ett halvt år. Jag blev helt återställd vilket jag tackar någon högre makt för.
I dag mår han bättre än någonsin, berättar han.
– Jag har varit väldigt duktig på träning de senaste åren och känner mig i bra form. Jag går på gym och har hittat ett hållbart förhållningssätt till träning och styrketräning. Det är jätteskönt! Jag har aldrig hittat det tidigare. Jag försöker att inte tänka på träning så mycket, utan att i stället bara få in det i vardagen, som en tandborstning ungefär – det är bara något jag gör.
LÄS OCKSÅ: Risk för återfall efter Graves sköldkörtelsjukdom – här är symtomen
Foto: Claudio Bresciani/TT