Cancerdrabbade mammans oro när Sverige öppnar upp – kan ta hennes liv

11 feb, 2022 
Isabella Scandurra med hennes två barn åker skridskor
Cancerdrabbade Isabella Scandurra är en av många som de hävda restriktionerna inte glädjer. De innebär nämligen en risk för att hon inte ska kunna få de livsviktiga bromsmedicinerna hon får för att behandla en spridd obotlig bröstcancer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sverige öppnar upp – här är restriktionerna som slopasBrand logo
Sverige öppnar upp – här är restriktionerna som slopas

Sverige öppnar upp igen efter lång tid med restriktioner och rekommendationer. Positivt för många ­– men långt ifrån alla. En av personerna som oroas över att återöppnande av samhället är Isabella Scandurra, 48, som måste avbryta sin cancerbehandling om hon av händelse skulle smittas av coronaviruset.

Bromsmedicinerna ger nedsatt immunförsvar

Isabella Scandurra har spridd bröstcancer och behandlas med bromsmediciner för att hålla tillbaka tumörerna. Något som påverkar hennes immunförsvar negativt och på flera sätt gör henne till en riskgrupp.

– Om jag får covid är det första som görs att behandlingarna tas bort. Hur länge jag då måste vara utan dem vet man ju inte, men varje avbrott i behandling medför en risk. Så jag hoppas verkligen att jag får hålla mig frisk.

Annons

Hela familjen varit isolerade

För att inte riskera det värsta har Isabella och hennes man isolerat sig helt sedan covid på riktigt tog över världen och Sverige i mars 2020. Under de värsta smittvågorna har även deras två barn, 5 och 8 år gamla, behövts hemskolas.

Isabellas barn åker skridskor
Isabella är glad över att familjen bor så nära naturen, med långt till närmsta granne. Foto: Privat.

– Vi är inne på den tredje vårterminen med hemskola nu, så det är ganska tufft. Men vi har börjat bli ganska bra på att ge dem samma undervisning som de har när de är i skolan. Är det skridskoåkning i skolan, är det skridskoåkning här hemma.

Hade kunnat hålla på restriktionerna

Regeringens besked att häva restriktionerna trots att smittspridningen på senaste varit hög gjorde hela familjen oroade, och de har nu tvingats ta saken i egna händer och kontakta barnens förskola och skola för att be föräldrar och andra nära att vara försiktiga.

Annons

– Man kan undra lite varför vi inte håller på dem ytterligare ett tag till, tills den värsta smittspridningen lagt sig? Nu när vi vant oss kanske någon månad till hade kunnat gå. Isabella fortsätter:

– Rektorer och lärare är väl införstådda i situationen för familjen, men nu är det ju en ny risk som dykt upp. Om sjuka föräldrar skickar till synes friska barn till skolan, kan våra barn bli smittade och ta hem covid till sin immunsvaga mamma. Det är en orosbelastning ingen förälder skulle vilja lägga på sitt barn.

brev från rektorn som ber familjerna att vara försiktiga
Respons från rektorn på 8-åringens skola. Isabellas förskola bemötte hennes brev på liknande sätt.

Försöker hålla humöret uppe

Isabella med familj håller humöret uppe, den svåra situation till trots. Hon uttrycker en tacksamhet för att de, kanske till skillnad från andra i hennes sits, bor där de bor.

Annons

– ­Vi har stor hjälp i vår isolering av att bo nära naturen! Att kunna vara ute och göra om lektionerna till ute-matte, ute-svenska har underlättat mycket. Det är såklart svårare ju högre upp i åldrarna vi kommer, då sidantal i skolböckerna ska avverkas för att visa framsteg. Men, vi försöker ändå vistas ute mycket, och det får verkligen hela familjen att må bra. Isabella fortsätter:

– Och det är klart, att jag sliter mig i stycken för att få tid till skolan jämte jobb, sjukgymnastik, behandlingar och provtagningar. Men – jag är glad att den egna träningen gjort mig så pass stark fysiskt att jag trots pågående behandlingar känner att jag stegvis återfår styrkan efter uttömmande cytostatika-kurer och andra behandlingar som tar hårt på kroppen och psyket.

Annons