Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Tappat mycket hår efter corona? Det här kan vara förklaringen!

09 jun, 2022 
kvinna tappar mycket hår
Tappar du extra mycket hår? Har du haft corona för ett tag sen? I så fall kan det vara förklaringen! Så här ligger det till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hittar du ditt hår mest överallt – på kudden, i soffan och i duschen? Börjar du till och med känna hur det blir tunnare när du vill sätta upp det i en tofs? Eller har du upplevt det här tidigare – efter att du har haft covid-19? Du är inte ensam!

Coronaviruset har inte bara lärt oss att vi inte har en aning om vad som kommer hända "imorgon". Det har också lärt oss att det är väldigt mycket vi inte vet om själva viruset i sig – och hur det påverkar oss.

VIDEO: Därför kan stress få dig att tappa håretBrand logo
VIDEO: Därför kan stress få dig att tappa håret

Håravfall kan komma en tid efter covid-19

Många brottas fortfarande med postcovid-symtom, långt efter att de haft viruset. Och så dyker det upp symtom som man inte ännu kan koppla till corona, men som ändå verkar hänga ihop med sjukdomen.

En del har till exempel upplevt störningar i menscykeln efter att de haft covid-19, andra har tappat aptiten. Men en annan sak som alltså många också upplever är att de tappar väldigt mycket hår ett tag efter att de varit sjuka i corona.

Annons

Men den goda nyheten kring covid och håravfall är att det i alla fall verkar vara tillfälligt. Forskare har kopplat ihop det extra håravfallet med att ett tillstånd som kallas telogen effluvium.

Telogen effluvium är ett tillstånd av tillfälligt håravfall

Den här typen av tillstånd triggas i regel av stress, eller en stor påfrestning. Det kan vara fysisk påfrestning men också känslomässig. Som förlust av en närstående. Men tillståndet kan också bero på hormoner, näringsbrist, läkemedel och annat.

Men just kopplat till corona tror forskare att det är viruset som stressar kroppen och leder till att man får tillfälligt håravfall. I en studie från 2020 svarade en av tio som haft covid-19 att de upplevde att de tappade mer hår än vanligt.

Ofta kommer inte håravfallet under sjukdomen utan ett tag efter. Det kan gå upp till tre månader innan du upplever att borsten plötsligt drar med sig väldigt mycket hår eller att du hittar hår på kudden och får rensa avloppsbrunnen i duschen extra ofta.

Annons

Efter drygt ett halvår brukar håret växa normalt igen

Vanligast vid telogen effluvium är att hårväxtcykeln så småningom återgår till den normala och att håret börjar växa ut som vanligt igen. Även om det kan ta upp till runt nio månader.

Enligt Medical News Today är det ovanligt att man tappar mer än 50 procent av håret vid telogen effluvium. De beskriver också tillståndet som en störning i hårcykelns faser.

Hårcykeln har vanligtvis tre olika faser

Vi har i vanliga fall tre faser:

  1. Tillväxtfas
  2. Övergångsfas
  3. Vilofas

I vanliga fall är 5–10 procent av håret i vilofasen. Men vid telogen effluvium saktar tillväxtfasen ner och färre hårstrån kommer vidare till fas två och tre. Det gör att cirka 30 procent av hårsäckarna hamnar i vilofasen, och där tappar vi hår.

Bra att tänka på vid tillfälligt håravfall

Vid tillfälligt håravfall kan det finnas några saker som är bra att tänka på:

  • Undvik kemiska behandlingar av håret.
  • Undvik värmebehandlingar som kan skada håret.
  • Var försiktig med styling och värme generellt i håret.

Källa: Medical News Today Foto: TT

SE OCKSÅ: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
SE OCKSÅ: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt
Annons