Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Lisa lever med postcovid: ”Viljan att bli frisk räcker inte”

26 apr, 2022
Lisa Norén lever med postcovid
Från maratonlopp till lätta promenader. Lisa Norén har tvingats ställa om livet efter att hon drabbades av covid-19. För MåBra berättar hon om sjukdomsförloppet och hur det är att leva med diagnosen postcovid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I mars 2020 drabbades Lisa Norén, 49, relativt lindrigt av covid-19. Hon hade då aldrig kunnat ana vilka konsekvenser det skulle få framöver. I december 2020 fick hon diagnosen postcovid.

När MåBra ringer upp har hon precis varit ute på en kort promenad och bara av det gör de långvariga symtomen sig påminda.

Se även: Trött efter covid-19? Så tankar du energi

Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energinBrand logo
Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energin

– Jag mår inte jättebra just nu. Jag blev väldigt andfådd och har en lätt tryckkänsla i bröstet. Igår mådde jag bättre och så är det, vissa dagar är bättre medan andra är sämre, säger Lisa Norén.

För cirka 10 procent går inte symtomen över efter de haft covid-19

Lisa har postcovid med symtom som trötthet & andnöd

De symtom hon tampas med innefattar nedsatt kondition, andnöd, huvudvärk, bröstsmärta, trötthet, kortare feberepisoder, ledvärk, hudrodnader och ibland lukthallucinationer.

Annons

Innan hon drabbades var hon fullt frisk och älskade långdistanslöpning. Hennes över tjugo maratonlopp skvallrar om den livsstil som i dag är någonting helt annat. Höjer hon pulsen allt för mycket nu förvärras symtomen.

– Nu är min definition av ansträngning en långsam promenad eller att gå upp och ner för trappan två gånger. Mitt liv har förändrats väldigt mycket. Jag kan inte längre göra det jag tyckt om och har svårare att sköta arbete, hem, familjeliv och sådana saker.

Lisa Norén har postcovid
Lisa Norén är 49 år och bor i Enebyberg, norr om Stockholm med sin man, två barn och en hund.

Symtomen efter covid-19 gick aldrig över

Lisa Norén är specialistläkare i allmänmedicin och arbetar med utvecklingsfrågor inom vården, ett kontorsjobb hon nu utför hemifrån på halvtid.

Annons

– Jag hade inte klarat av att vara på språng på det sätt man är om man har patientkontakt. Men kontorsjobb utan riktigt skarpa deadlines, det klarar jag av.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

En tid efter att hon hade covid-19 fick hon feber och ont i bröstet vilket gjorde att hon kontaktade 1177 Vårdguiden. Hon fick rådet att vänta ut det och trodde till slut att hon blivit frisk. De långvariga symtomen skulle dock visa sig komma och gå samtidigt som läkarna hon träffade inte kunde hitta något fel.

Lisa remitterades till slut till en postcovidmottagning

Men så i september 2020 kom hon till en distriktsläkare som förstod att allt inte stod rätt till och hon remitterades till en postcovidmottagning. Specialistläkarna där kunde bekräfta farhågan. Men det var ett sex minuters gångtest som blev avgörande.

Annons

Lisa Noréns puls ökade från 50 i vilopuls till 150 av att promenera ett par minuter och man såg att hon förlorade en del i syresättning. En annan undersökning visade ett försämrat blodflöde i de tunnaste kärlen i lungorna.

– Det var jobbigt att se svart på vitt att jag hade en kroppslig avvikelse men samtidigt var det en lättnad att det fanns någonting mätbart som bekräftade min upplevelse. Det är ju lätt att man börjar tänka att man kanske är knäpp.

Får bröstsmärtor på grund av syrebrist vid ansträngning

Ett år senare, i november 2021, konstaterades också att hon drabbats av mikrovaskulär dysfunktion. Det innebär att de allra minsta blodkärlen i hjärtat inte kan släppa igenom mer blod vid ansträngning, vilket medför bröstsmärta på grund av syrebristen och kan ge kärlkramp.

Läkarna tror att tillståndet kan ha ett samband med coronaviruset då de sett detta hos fler med samma sjukdomshistorik.

Annons

– Det är sådana besvär man oftast får som gammal eller storrökare. Det är en parallell process, å ena sidan hoppas jag på att bli frisk och å andra sidan måste jag lära mig acceptera att jag nu känner mig som 87 år gammal.

Regeringen kräver Folkhälsomyndigheten på en beredskapsplan

"Förut hade jag väldigt ont varje dag"

Det går inte att bota postcovid, men Lisa Norén har fått hjärtmedicin som dämpar den värsta bröstsmärtan.

– Förut hade jag väldigt ont varje dag och vaknade på nätterna, så är det inte längre. Det gör jättemycket för mig, det är klart att jag mår bättre av att inte ha ont hela tiden.

Trots att hoppet finns där tror hon inte på ett tillfrisknande, i alla fall inte spontant.

– Jag har väldigt svårt att se att jag plötsligt skulle bli frisk nu efter två år. Däremot tror jag att det finns en chans att bli återställd med riktad behandling, och inte enbart dämpande, av kärlsjukdomen.

Lisa Norén är läkare och har postcovid
Lisa har fått ställa om livet sedan hon fick postcovid, och byta maratonlopp mot promenader.

Lisa är läkare och jobbar för ökad kunskap om postcovid

Oavsett betonar Lisa Norén att hon är privilegierad som mestadels fått god hjälp av vården. En bidragande faktor tror hon är hennes läkartitel, även om också hon fått känna på ”hur man nedgraderas och anses mindre trovärdig som patient”.

Annons

– Det är verkligen ingen självklarhet och lite av ett lotteri vem som får adekvat vård av specialister.

Som aktiv i nätverket Läkare till läkare, som arbetar för ökad kunskap om postcovid, har hon hört flera berättelser om patienter som inte tagits på allvar, fått verkningslös behandling eller avfärdats med att symtomen är psykiska.

– Många får höra att det sitter i huvudet, men uppenbarligen räcker inte viljan att bli frisk. Vi måste ta tillvara den kunskap som drabbade faktiskt besitter snarare än att avfärda dem.

Mår bättre tack vare ayurvedisk kost och yoga.

Lisa om coronadebatten: ”Vi är elefanten i rummet”

Lisa Norén tycker att postcovid undanhålls i coronadebatten och att man i princip enbart talar om död och tillfrisknande.

–Vi är elefanten i rummet. Vi finns här och alla ser oss men postcovid benämns fortfarande inte som viktigt. Men elefanten kommer vara svår att gömma för alltid.

Om någonting gott ska komma av pandemin så hoppas hon att postcovid erkänns och tas på större allvar av samhället.

Annons

– Mitt andra hopp är att man finner metoder för att ställa diagnos så att man direkt kan få hjälp, och att man hittar riktade behandlingar som botar. Min förhoppning är att någon en dag ska få Nobelpris för sin banbrytande upptäckt om postcovid.

Foto: Theresia Köhlin

Annons