Vaccinpass krävs från och med idag – det här gäller

Kvinna som reser uppvisar covidpass
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta
1:18

Efter reklamen: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

(1:18)

Slå på ljud

Vaccinpass, covidpass, covidbevis, vaccinationsbevis – kärt barn har många namn. Samtliga innefattar ett digitalt eller fysiskt dokument som visar upp att du är vaccinerad mot covid-19. Det här gäller från och med 1 december.

Vill du veta hur du får tag på ett vaccinationsbevis? Se vår guide hur du gör steg för steg oavsett om du har e-legitimation eller inte, här. Där finns också rutiner för den som inte har en dator.

Vaccinpasset – då behöver du kunna visa upp det

Från och med 1 december rekommenderar Folkhälsomyndigheten att arrangörer av evenemang med fler än 100 personer kräver att dessa ska kunna ett covidbevis för att få tillträde. Detta innefattar alla event som är offentliga och inomhus, exempelvis nattklubbar, biosalonger, teaterbesök, gudstjänster och konserter.

Så här beställer du ditt vaccinpass

Gör man inte det så kommer man i stället att behöva följa andra restriktioner, som till exempel att ta in färre besökare eller mäta upp avståndsregler. Detta för att hålla smittspridningen nere, som på nytt ökat i Europa.

Hur fungerar vaccinpasset – och hur länge gäller det?

Du kan få ut ett vaccinationsbevis redan när du tagit en dos vaccin, vissa evenemang kan dock ha krav på att du är fullvaccinerad. Det spelar ingen roll vilket vaccin du tagit, så länge det är godkänt av EU. För tillfället går det inte att få tag på ett svenskt vaccinationsbevis utan svenskt personnummer, men E-hälsomyndigheten förväntas ha det klart vid årsskiftet.

Vaccinationsbeviset som utfärdats mellan 1 juli – 30 september 2021 är giltigt i 90 dagar. Har det utfärdats 1 oktober-31 december 2021 är det giltigt i 180 dagar.

Vaccinpasset är gratis och du kan när som helst hämta ut ett nytt på covidbevis.se.

Omikron nått Sverige – så oroliga bör vi vara för nya covidvarianten

Måste jag ha covidpass för att resa utomlands?

Nej, utöver vaccinpasset så finns två andra bevis du kan använda vid resor. Det ena är ett negativt covid-test och det andra är att du tidigare haft en bekräftad infektion av covid-19. Det sistnämnda kräver dock en hel del, bland annat måste testet på dig ha utförts av sjukvårdspersonal. Självtest gäller alltså inte.

Läs mer om vad som gäller kring resor 2021-2022 här.

Källa: SVT
Foto: TT

Utvald läsning