Corona: Nu börjar nya regler för resor att gälla

Kvinna med resväska som ska flyga.
Här är de nya restriktionerna från den 23 december
0:47

Efter reklamen: Här är de nya restriktionerna från den 23 december

(0:47)

Slå på ljud

På flera håll i världen syns en oroande utveckling med hög smittspridning av coronaviruset och en ökande belastning på sjukvården till följd av det. Samtidigt oroar man sig för den nya omikronvarianten som man ännu inte vet så mycket om.

Bedömningen är att den verkar vara mycket mer smittsam än tidigare varianter. Det är dock oklart hur sjuk man blir av varianten även om vaccinen bedöms utgöra ett gott skydd mot svår sjukdom och död även vid omikron.

Coronaläget i Sverige

När det gäller coronaviruset i stort, utan fokus på varianter, konstateras allt fler smittade i Sverige. För närvarande är 94 personer inlagda på intensivvårdsavdelningar runt om i landet. Majoriteten är ovaccinerade.

På en presskonferens förra veckan meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att man tror att detta kommer gå att få bukt med i takt med att fler får sin tredje dos coronavaccin. Men under tiden inför man fler restriktioner och regler för att försöka kontrollera situationen.

Nedan följer de regler som gäller vid resor och här kan du se alla övriga restriktioner och regler som gäller just nu.

Hosta innan feber – ny ordning på symtomen ger viruset större spridning

Regler för resor från annat land till Sverige

Från och med den 28 december träder följande regler i kraft:

  • Alla utländska medborgare över 12 år som inte bor i Sverige ska uppvisa ett negativt coronatest som inte är äldre än 48 timmar för att beviljas inresa i landet. Det kan vara ett antigentest eller ett PCR/NAAT-test.
  • Till det negativa testet behövs ett intyg skrivet på svenska, danska, norska, engelska eller franska som beskriver när testet utförts, namn och födelsedatum på den testade, resultatet, typ av test och vem som utfört det.
  • Arbetspendlare och gränsstudenter inom EU/EES som minst en gång i veckan passerar gränsen för att utföra arbete eller studera ska visa upp ett vaccinationsintyg eller ett intyg om negativt provsvar. Testet ska ha utförts inom en vecka före ankomsten.

Sedan tidigare gäller att alla, oavsett medborgarskap, vaccin eller inte vaccin, rekommenderas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa till Sverige. Man bör i väntan på provsvar vara särskilt försiktig och vaksam på symtom.

Småsnorig? Så vill FHM att du gör vid förkylningssymtom

Regler för resor från Sverige till annat land

Ännu avråds vi inte från att resa utrikes men vi uppmanas att iaktta försiktighet, hålla avstånd, undvika trängsel och att inte ge oss av vid symtom.

Om man ska resa utomlands behöver man kolla upp vad som gäller i det land som man tänker resa till, både för inresa och vistelse. Tänk på att situationen förändras hela tiden och att även restriktioner och regler kan göra det efter hand.

Planera för att du kan behöva stanna längre än väntat på resmålet på grund av nya regler eller restriktioner men också ifall att du eller någon annan i sällskapet blir sjuk och ni behöver isolera er.

Många flygresor har också krav på munskydd.

Här införs vaccintvång – diskussioner pågår för fullt i Europa

Regler för resor inom Sverige

Den som organiserar kollektivtrafik som buss eller tåg på sträckor över 150 kilometer ska så långt som möjligt säkerställa att varje passagerare har tillgång till sittplats eller sovplats.

Rekommendationerna är också att använda munskydd i kollektivtrafiken då trängsel inte går att undvika samt att försöka att resa under tider där inte så många andra reser för att undvika trängsel.

Kika gärna på alternativa färdmedel som att gå, cykla eller åka bil om det är möjligt.

I övrigt är det bra att tänka på:

  • Undersök vilka regler och rekommendationer som gäller på orten du ska till.
  • Res inte alls om du har symtom.
  • Se till att du kan bli kvar på orten längre ifall att någonting oförutsett skulle inträffa så att du behöver isolera dig för att inte sprida smittan vidare.

Källa: Folkhälsomyndigheten, MåBra

Foto: TT

Utvald läsning