Omikron ökar kraftigt i grannländerna – då tar smittan över Sverige

Frode Forland och Johan Giesecke

Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkhelseinstitutet (FHI) och Sveriges före detta stadsepidemiolog Johan Giesecke.

Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta
1:18

Efter reklamen: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

(1:18)

Slå på ljud

Norge har just nu högst smittspridning i Europa och den norska regeringen har därför satt in flera åtgärder i ett försök att kontrollera smittspridningen av omikron-variantencoronaviruset.

Bland annat har man på nytt satt in deltagartak och infört stopp för alkoholservering på uteställen. Man uppmanar också till begränsade sociala kontakter och hemmajobb för de som har möjlighet.

Danmark förväntas drabbas hårt inom några dagar och även för Sverige ökar nu oron kring en snarlik utveckling.

Småsnorig? Så vill FHM att du gör vid förkylningssymtom

Upp emot 300 000 nya smittofall dagligen

I SVT:s Aktuellt påtalar Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkhelseinstitutet (FHI) att Norge under de närmsta veckorna räknar med mellan 90 000 och 300 000 nya smittofall dagligen. Enligt beräkningar kan det innebära en risk för att sjukvården belastas med mellan 50 och 200 nya sjukhuspatienter varje dag.

– Även om omikronvarianten skulle visa sig ge lindrigare sjukdom så riskerar det bli en så stor spridning i samhället att det ändå blir en ökad belastning på sjukvården, säger han i programmet.

På frågan vad vi bör göra i Sverige för att undvika att hamna i samma situation svarar han:

– Man måste vaccinera så snabbt som möjligt och använda de åtgärder som behövs för att förhindra en överbelastning på sjukvården.

Tegnell: Så bör vi tänka kring julfirandet och covid-19

Då tar omikron över Sverige – kan bli fler restriktioner

Flertalet experter har uttalat sig om ämnet och de flesta är samstämmiga. Sverige kommer att få en omfattande spridning av omikron, precis som våra grannländer. Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, är en av dem.

Tove Fall i Aktuellt

Professor Tove Fall i SVT:s Aktuellt.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi får höra om en kraftig ökning under veckan som kommer, säger hon till SVT Nyheter.

I dagsläget är antalet intensivvårdade betydligt lägre hos oss gentemot våra grannländer. Men det kan komma att bli en ökning, och då tror Tove Fall att vi kan vänta oss fler restriktioner.

Se också Smittfallen av omikron ökat och nya restriktioner väntas.

Före detta stadepidemiologen Johan Giesecke menar dock på att de vi har just nu, åtminstone för tillfället, bör räcka.

– Som det ser ut just nu räcker det med de restriktionerna vi har just nu. Men den här infektionen lurar oss hela tiden, så man kan inte säga någonting tvärsäkert, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Hur kan man bäst undvika att sprida smittan?

Restriktioner eller inte – virologen Niklas Arnberg menar att det finns saker man som privatperson ändå kan göra för att minska smittorisken.

Virologen Niklas Arnberg

Virologen Niklas Arnberg.

– Vill man bidra på egen hand så kan man, om man har möjlighet, jobba hemifrån, undvika folksamlingar och strunta i att resa, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag skulle hälsa på min bror i Portugal i påsk, men det är ju ytterst osäkert just nu. Hade vi inte haft omikron just nu hade jag beställt en resa, men nu är det att avvakta.

Källa: Aktuellt, SVT Nyheter, Aftonbladet
Foto: TT

Utvald läsning