Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Sverige öppnar upp – restriktionerna hävs 9 februari

03 feb, 2022 
Lena Hallengren, Magdalena Andersson, Karin Tegmark Wisell på torsdagens pressträff.
Folkhälsomyndigheten bedömer inte längre covid-19 som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Regeringen beslutade därför under torsdagens pressträff att samtliga restriktioner och de flesta rekommendationer hävs den onsdag 9 februari.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under torsdagen 3 februari kallade regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) på nytt till pressträff. Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell ger då besked om att restriktionerna planeras att slopas helt från och med onsdagen 9 februari.

TV: Sverige öppnar upp – här är restriktionerna som slopasBrand logo
TV: Sverige öppnar upp – här är restriktionerna som slopas

Därför väljer man att öppna upp samhället, och detta är vad gäller från och med nästa vecka:

Coronaviruset bedöms inte längre som samhällsfarligt

Beslutet har kunnat fattas med stöd från flera internationella studier som bekräftar att omikronvarianten är mildare. Man bedömer således inte längre sjukdomen som allmänfarlig och samhällsfarlig. Pandemilagen kommer som det ser ut nu därför att upphöras i månadsskiftet mars/april.

Annons

– Folkhälsomyndigheten har omvärderat covid-19 till att inte längre vara en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Det betyder inte att pandemin är över. Men det betyder att vi kan leva med pandemin, säger Karin Tegmark Wisell på torsdagens pressträff.

Hälso- och sjukvården förväntas klara påtryckningar

Statsminister Magdalena Andersson förtydligar också att beslutet tagits i samklang med landets regioner, som bedömer att hälso- och sjukvården kommer klara de ökade påtryckningar som slopade restriktioner kan innebära.

– Kunskapsläget om omikronvarianten har förbättrats. Det finns nu flera internationella studier om en mildare sjukdom. Det är också så att data och evidens från Sverige ger samma bild. Antalet patienter med covid-19 på IVA har varit stabilt sedan årsskiftet, trots att vi sett en massiv ökning av smittspridningen, säger Magdalena Anderson i pressträffen och fortsätter:

– Antalet inlagda inom övrig sjukhusvård har dock ökat, men inte alls i paritet med smittspridningen. I förrgår hade Folkhälsomyndigheten samtal med Sveriges regioner, och de bedömer att hälso- och sjukvården kan klara en situation där man successivt övergår till en normal vardag.

Annons

Restriktionerna som slopas 9 februari

I princip alla restriktioner slopas från och med nästa vecka, för de som är vaccinerade. För ovaccinerade gäller särskilda rekommendationer. Samtliga restriktioner som gällt följande områden hävs från onsdag:

 • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
 • Serveringsställen (barer och restauranger)
 • Mässor
 • Handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamhet
 • Privata sammankomster i t.ex hyrda lokaler
 • Munskydd i långväga kollektivtrafik
 • Cuper, tävlingar eller större aktiviteter inomhus
 • Större sociala sammankomster

– Det är ett fantastiskt besked att kunna leverera. Samtidigt ska man ta med sig att vi fortfarande är i en pandemi, säger Magdalena Anderson.

Det finns med det sagt fortfarande rekommendationer som ligger:

 • Alla över 12 år bör fortsatt vaccinera sig
 • Man bör stanna hemma vid sjukdom eller misstänkt covid-19 och undvika kontakter med andra
 • Ovaccinerade ska fortsatt undvika trängsel och stora folksamlingar
 • Hälso- och sjukvården och omsorgen fortsätter att vidta riskreducerande och förebyggande åtgärder

Man uppmanar också arbetsgivare att uppmana till en successiv återgång till arbetsplatsen, för att inte riskera en ny smittotopp.

Annons