Semesterresa i Europa? Så ser smittoläge & restriktioner ut

kvinnor på semester i Europa

Samtidigt som pandemilagar slopas i Sverige, smittspridningen minskar och vi börjar tänka på semester i varmare land igen så ökar coronasmittan i flera länder runt om i Europa.

Se även: Ressugen efter pandemin? Så säger experterna

Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen
1:46

Efter reklamen: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

(1:46)

Slå på ljud

Nya coronaviruset omikron BA.2 sprids i Europa

Det här beror till stor del på den nya omikornvarianten BA.2, som fått spridningen att ta fart. Av vad man har sett hittills så är det en variant av corona som ger mildare sjukdom av viruset än tidigare varianter.

Å andra sidan sprids omikron BA.2 snabbt, bland annat kan det bero på att vaccinerna inte skyddar lika bra mot just den här varianten. Men det betyder inte att inte vaccinet hjälper, kanske är det också därför den blir förhållandevis mild.

Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energin

Semesterresa? Så ser coronaläget ut i Europa just nu

Att smittan ökar på olika håll kan också bero på att flera länder har hävt sina restriktioner kring corona på senare tid. I Europa skiftar antal rapporterade coronafall rejält mellan olika platser.

Tyskland har nyligen haft hösta antal coronasmittade någonsin men nu har siffrorna vänt igen. I Frankrike är däremot siffrorna på väg upp igen, precis som i Storbritannien.

Så här ser det ut i olika länder som är populära att resa på semester till. Råden kan snabbt kan ändras, kolla alltid upp vad som gäller innan du reser. Obs, där det står vaccinpass gäller kan det också gå bra med negativt test eller tillfrisknandebevis.

Ska du resa till Cypern?

På Cypern ökar just nu coronasmittan mer än någonsin. Enligt UD förekommer det en allmän smittspridning på Norra Cypern. Här är det krav på munskydd på offentliga platser och om man testar positivt är det karantän 10 dagar som gäller. Man har också krav på vaccinpass.

Ska du resa till Frankrike?

I Frankrike ser man också en ökning i antal smittade just nu. Här krävs munskydd i offentliga miljöer och vid inresa är det krav på vaccinationsbevis.

Ska du resa till Grekland?

Under mars månad har smittan ökat även i Grekland. Här är det krav på munskydd i kollektivtrafik och offentliga miljöer inomhus. Vid positivt test gäller fem dagar i karantän. Vaccinationsbevis ska uppvisas vid inresa.

Det kan också förekomma krav på vaccinationsbevis för inträde till en del inomhusmiljöer och restauranger.

Ska du resa till Italien?

I Italien har man också sett en ökning i antal smittade, även om det inte än är lika höga siffror som i Tyskland eller Storbritannien. Här kräver man munskydd i offentliga miljöer inomhus.

Vaccinpass gäller och man behöver fylla i digitalt formulär före inresa. Giltigt europeiskt covid-certifikat utfärdat efter vaccinering eller friskförklaring kan behöva visas upp för inträde till vissa platser samt på restauranger.

Ska du resa till Kroatien?

Här har man sett en liten ökning i mars. Här är det krav på munskydd i offentlig miljö samt på platser där man inte kan hålla ordentligt avstånd (på 1,5 meter). Vaccinpass ska visas vid inresa. Restriktionerna varierar mellan olika regioner i landet

I Kroatien uppdateras information och regler kontinuerligt och därför rekommenderas resenärer att kolla upp vad som gäller just dit man ska åka strax före resa.

kvinna på semester under coronatider

Ska du resa till Spanien?

I Spanien har smittspridningen gått ner och ligger på relativt låga nivåer. Här är munskydd ett krav på offentliga platser inomhus. Vaccinpass gäller vid inresa och man behöver fylla i en hälsodeklaration tidigast 48h innan ankomst.

Ska du resa till Storbritannien?

Under en vecka i senare delen av mars rapporterades över 600 000 nya coronafall. Ganska många tusen ligger också på sjukhus här. Siffrorna på antal smittade ökar, enligt Storbritanniens officiella sida om covid. Hit kan man för närvarande resa fritt.

Ska du resa till Turkiet?

Även i Turkiet är smittspridningen relativt låg. Här krävs munskydd i kollektivtrafik, vid sjukhusbesök och på platser där fullgod ventilation saknas, eller där socialt avstånd inte kan hållas. Vaccinpass eller liknande krävs för inresa men det kan vara otydligt vilka intyg som gäller, kolla upp ordentligt före resa.

Det kan också vara bra att veta att från 28 mars avråder UD från resor till Turkiets närområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om 10 kilometer från respektive gränser. På grund av förändrat läge i säkerhet.

Ska du resa till Tyskland?

Det har rapporterats in hundratusentals nya fall av corona här under senare tid men nu verkar det ha stannat av och läget stabiliserats. Det visar statistik från Robert Koch-institutet.

Här gäller krav på munskydd i inomhusmiljöer och vaccinpass i kollektivtrafik samt på en del restauranger, muséer, med mera. Vaccinpass gäller för att komma in i landet.

Markoolio om sorgen efter nära vännen Adam Alsings död: ”Djupaste avgrund”

Det här är är omikron BA.2

Omikron är den variant av coronaviruset som först hittades i Sydafrika i slutet av förra året. Viruset spreds snabbt och kom inte långt efter man hittat det till Sverige. Omikron finns i tre varianter. BA.1, BA.2 och BA.3.

Jämfört med BA.1 har BA.2 fler mutationer och är mer motståndskraftig mot det vaccin vi tar idag. Man tror att den här varianten är minst 1,5 gånger mer smittsam än första omikronversionen.

Källor: Reuters covid-19 tracker, UD, Sweden Abroad

Utvald läsning