Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så mycket ökar risken att dö och hamna på IVA som ovaccinerad

07 jan, 2022 
Intensivvårdsavdelning
Nya siffror visar att majoriteten av dem som ligger på landets intensivvårdsavdelningar är ovaccinerade. Ovaccinerade äldre löper nio gånger högre risk att dö – och ännu större risk att behöva intensivvård jämfört med vaccinerade i samma åldersgrupp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trots att många dubbel- och trippelvaccinerade ändå riskerar att smittas av covid-19 så kan vaccinet vara skillnad på liv och död. Detta är tydligt i Folkhälsomyndighetens senaste siffror som Aftonbladet rapporterar om.

Siffrorna redovisar veckostatistik på hur många vaccinerade respektive ovaccinerade som behöver intensivvård eller som dör till följd av covid-19.

Ovaccinerade löper nio gånger högre risk att dö

Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Ovaccinerade över 65 år löper nio gånger högre risk att dö med covid-19. Tittar man på landets intensivvårdsavdelningar kan man konstatera att det är 15 gånger fler ovaccinerade patienter som får vård.

Forskarna är inte förvånade över den glasklara statistiken som nu presenteras.

– Det visar bara vad vetenskapen och varenda expert i media har sagt redan från början: Vaccinet är ett skydd mot allvarlig sjukdom och död. Det skyddar individen, det minskar belastningen på sjukvården och det minskar spridningen, säger Matti Sällberg, professor och virusforskare vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Annons

Så mycket högre är riskerna för ovaccinerade

- Ovaccinerade över 65 år löper 9 gånger högre risk att dö med covid-19.

- Ovaccinerade över 65 år löper 15 gånger högre risk att hamna på intensiven.

- Ovaccinerade i åldrarna 50–64 år löper 20 gånger högre risk att hamna på intensiven.

Med tanke på rådande läge med skenade smittspridning blir vaccinet inte bara ett skydd för den enskilde individen. En högre vaccinationsgrad får stor betydelse för ens omgivning och till och med på global nivå. Matti Sällberg vill även uppmuntra användandet av vaccinpass. Dels för att skydda ovaccinerade som rör sig ute i samhället men också uppmuntra fler att gå och vaccinera sig.

Källa: Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Annons