Smittspridningen rekordhög – då kan corona-restriktionerna avvecklas

Lena Hallengren om coronarestriktioner och avveckling
7 frågor och svar om coronavaccinet
1:30

Efter reklamen: 7 frågor och svar om coronavaccinet

(1:30)

Slå på ljud

På onsdagen 26 januari kallade socialminister Lena Hallengren till ännu en pressträff om coronaläget. Pressträffen hölls tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Så mycket ökar risken att dö och hamna på IVA som ovaccinerad

Man meddelade att man skulle prata om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Något som väckte hopp hos många, då man i både Danmark och Storbritannien nyligen meddelat att man kommer att häva coronarestriktioner.

Samma corona-restriktioner gäller två veckor till

Men här i Sverige är man inte riktigt redo för att släppa på restriktionerna än. I två veckor till kommer restriktionerna som gäller just nu att ligga kvar. Däremot räknar man med att kunna börja häva restriktionerna från och med 9 februari, om läget utvecklas så som man tror just nu.

– Vi har just nu extremt hög smittspridning, sa socialministern Lena Hallengren.

Under de senaste sju dagarna har 270 000 nya fall registrerats. Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell menar också att det finns ett stort mörkertal och att man inte vet hur stor smittspridningen egentligen är.

– Smittspridningen har nått nivåer vi aldrig tidigare sett. Vi beräknar att det är minst en halv miljon personer i veckan som insjuknar i covid-19 just nu.

Restriktionerna ska skjuta fram smittokurvan

Det här gör att man är orolig för både att man kommer att ha för hög sjukfrånvaro bland personer i samhällskritiska tjänster samt att sjukvården inte kommer att kunna hantera de som behöver vård. Därför väljer man alltså att fortsätta med restriktioner lite till.

– Vi bedömer att de är viktiga för att trycka ner den absoluta toppen. Vår bedömning är att vi trycker ner antalet aktuella fall och därmed skjuter fram kurvan lite grann, säger Karin Tegmark Wisell.

Det här gör att man hoppas hinna vaccinera fler personer och hålla belastningen inom sjukvården på en hanterbar nivå.

9 februari avvecklas merparten av restriktionerna

– Vi kan samtidigt se att vi går in i en ny fas. Data från Sverige och andra länder visar att smitta av omikron har ökat rejält, sa Lena Hallengren.

– Vi bedömer dock att två veckor ska vara tillräckligt för att ta oss förbi puckeln. Målet är också att nå fler med vaccinationsinsatsen under den perioden, sa Karin Tegmark Wisell.

Men trots att så många smittas så har läget förändrats på grund av att så många nu har vaccinerat sig. Just nu är det framför allt de ovaccinerade och äldre som riskerar att bli allvarligt sjuka.

– Om läget har stabiliserats inom två veckor, som vi tror, kan restriktionerna börja avvecklas från 9 februari, sa Karin Tegmark Wisell.

Därför ska inte gravida oroa sig för att vaccinera sig – så säger nya forskningen

I början av nästa vecka återkommer man med nya besked om hur avvecklingen av åtgärderna kommer att se ut.

Foto: TT

Utvald läsning