Psykologen: Så kommer vi påverkas av att komma tillbaka till jobbet

Psykologen Fredrik Malmsten bilden till vänster. Kontorslandskap bilden till höger.

Psykologen och ledarskapscoachen Fredrik Malmsten ger sin syn på hur det kan bli när återgår till våra arbetsplatser fysiskt.
Foto: Privat/TT.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:47

Efter reklamen: Restriktioner hävs – det här gäller för steg 4

(0:47)

Det är under en ganska lång tid nu som coronaviruset tvingat många av oss att ha hemmet som arbetsplats, Zoom eller Teams som mötesrum och en allmänt oklar gräns mellan det privata och arbetet.

Vissa har älskat det, andra hatat det – men många har nog upplevt både fördelar och nackdelar i situationen. Liknande känslor lär uppstå vad det gäller att fysiskt gå till jobbet igen, något som efter den 29 september ser ut att bli verklighet för en del av oss.

Men vad kan en sådan här förändring göra med oss? Hur kommer vi påverkas och vad blir "det nya normala"? Detta säger psykologen och ledarskapscoachen Fredrik Malmsten.

Återgång till arbetsplatsen – så kommer vi påverkas

Att restriktionerna hävs och att livet kan börja återgå till någon form av normalläge uppskattas nog av majoriteten. Att kunna träffa släkt, vänner och bekanta obehindrat, gå på tillställningar och dylikt. Men hur ser det ut vad det gäller jobb?

Restriktionerna som hävs från och med 29 september – punkt för punkt

– När det gäller arbetet tycks det som att en grupp längtar efter att komma tillbaka på heltid till jobbet, en annan grupp vill fortsätta arbeta hemifrån, och en tredje grupp vill vara några dagar hemma och några dagar på kontoret. Detta kan skapa utmaningar, bland annat vad det gäller att skapa grupp/teamkänsla när personer tycker olika och också befinner sig på olika platser, menar Fredrik Malmsten.

”Det nya normala” är ett uttryck man hört mycket på senaste tiden och han menar att många arbetsplatser nog kommer ha det lite stökigt i jakten på att hitta vad just de kan betyda hos dem. Det vill säga en ny struktur som fungerar för just deras verksamhet och medarbetare.

– Det gäller att företaget om möjligt tar vara på de här olikheterna på önskemål och att man tydligt kommunicerar vilka förväntningar som finns på huruvida man skall vara på plats eller inte.

Läs också Psykologen om varför du bör ha en "att INTE göra"-lista.

”Friheten att planera dagarna en omställning för många”

Många har också ”vunnit tid” när transport till och från arbetet mer eller mindre försvunnit, något som kan komma att upplevas som att vardagen blir stressigare igen. Men det kan också bli tvärtom, menar Fredrik.

Har pandemin gjort dig lat? Så hittar du motivationen igen!

– Vi har hunnit mer, men vi har kanske också bokat på mer möten i stället för att se till att vi får pauser mellan. Så friheten att planera dagarna kan bli en omställning för många, på olika sätt. Han fortsätter:

– Men om det är något vi lärt oss under den här perioden är det att vi människor är oerhört anpassningsbara, och hittar lösningar när vi måste. Samt att utveckling är en så oerhört viktig del av oss – det är ju så vi har överlevt som art.

Hemmajobbandet lett till att flera tar nya stora livsval

Något Fredrik märkt under den här tiden är att människor fått en chans att stanna upp och reflektera över vilka värderingar som är viktiga för dem, samt vad för typ av arbetsplats de vill jobba på, och hur de i stort vill leva sitt liv.

– Många verkar ha fått upp ögonen för vad de egentligen håller på med och omprövar och omvärderar tidigare val. Det ser man bland annat på en ökad rörlighet på arbetsmarknaden men också på att fler väljer att lämna storstaden eller skapar sig andra förutsättningar för sitt liv.

Psykologen: 8 tecken på att ditt jobb är destruktivt för dig

Att både organisationer och privatpersoner sett att det är möjligt att sköta saker på distans, har öppnat många dörrar vad det gäller att kunna följa andra drömmar i livet – som att exempelvis bo på landet. Han menar således att det är viktigt att försöka ta vara på de här insikterna om vad människor behöver för att må bra, för att vidare kunna driva en bra verksamhet.

– Det är så oerhört viktigt i dagens arbetsliv att man i organisationer och hos ledarna förstår sina egna och andras värderingar för att kunna leda med hjärtat.

Redaktionens tips

Unizons Olga Persson sommarpratar om hur pandemin ökat våld i hemmet

Kerstin fick nytt jobb som 74-åring: Väntar på att bli uppringd för fler jobb

Dela på: