Therese isolerad på karantänhotell i Thailand: ”Jag fick inte säga hej då till barnen”

06 jan, 2022 
therese albrechtson fast i thailand
Det skulle bli en efterlängtad solsemester – men ödet, eller pandemin, ville annorlunda för tvåbarnsmamman Therese Albrechtson. Nu är hon separerad från sin familj, isolerad på ett thailändskt hotell, där hon bevakas i väntan på ett negativt provsvar på covid-19.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Kungen och drottningen har smittats med covid-19Brand logo
Kungen och drottningen har smittats med covid-19

2022 började inte alls som det var tänkt för författaren och föreläsaren Therese Albrechtson. Efter en intensiv höst skulle hon och familjen fira in nya året i Thailand – och hade förberett sig väl för att resa på ett coronasäkert sätt.

Gjorde tre PCR-test för att vara säker

Therese hade varit extra noggrann med att testa sig själv och familjen för att inte riskera smitta eller drabbas av de karantänregler som gäller i Thailand. Hon testade sig hemma med PCR-test inför avresan, och gjorde dessutom flera extra tester samma dag som avfärden: ett hemma på morgonen och sedan ett framme vid flygplatsen. Hon gick till och med så långt att hon testade sig när planet mellanlandade i Finland.

Med tre negativa covid-tester bokstavligen i bagaget kände sig Therese lugn inför det slutgiltiga provet, som gjordes på plats vid familjens ankomst till Thailand.

Annons

Men där vände snabbt alla förutsättningar – testet visade positivt!

Istället för planerade gemensamma avfärden till Huahin skildes Therese snabbt från familjen.

Hann inte säga hej då till barnen

– Jag fick inte krama dem hej då och såg bara hur de grät och ropade "mamma" sju våningar nedanför mig. Det gjorde så ont i hjärtat!, berättar hon.

Therese resa gick istället via ambulans till ett hotell som thailändska myndigheter gjort om till provisoriskt karantänområde.

Och känslan av att vara utomlands eller på hotell gäller inte riktigt här:

– Det känns mer som ett fängelse. Jag får inte gå ut och är helt instängd, dörren larmar om jag öppnar den. Jag får lov att öppna den tre gånger om dagen: klockan 8, vid lunch och klockan fyra.

Två gånger om dagen kommer också en sköterska på besök och tar prover.

– Andra dagen ringde de och sa att jag skulle gå ut och då fick jag gå ut tio minuter för att röntga lungorna. Man var så lycklig över att bara få lite frisk luft, berättar hon.

Annons

Tacksam för FaceTime

Therese kan ha kontakt med övriga familjen via telefonen och hon är tacksam för FaceTime:

– Barnen är ledsna till och från när vi pratar. FaceTime är fantastiskt men skapar såklart känslor och saknad också. Jag hoppas bara barnen klarar sig nu så inte de åker in på ett annat ställe. Annars kommer jag väl träffa dem om 5-6 dagar, säger hon.

Beskeden om när hon kan bli utskriven varierar dock beroende på de läkare hon träffat. Therese berättar att de sagt allt mellan tio och tolv dagar.

En annan sak som är oviss hur det blir med ersättningar och vad som täcks av försäkringar:

– Man ska självklart respektera landet bestämmelser, så mitt tips är att kolla igenom väldigt noga vad som händer om man skulle få corona på resmålet.

Hur gör du för att hålla humöret uppe?

– Jag har ju alltid jobbat mycket med mental träning så tar fram mycket av det nu. I början tyckte jag det var väldigt jobbigt och var ledsen vilket jag också tillät mig att vara det första dygnet.

"Det kunde vara värre"

Men i takt med att dagarna går har humöret blivit bättre, berättar hon:

– Jag har strukturerat upp dagarna, gjort schema så att jag har bra rutiner så dagarna har faktiskt rullat på en del. Jag tycker det är väldigt viktigt med perspektiv så lagt en lapp bredvid sängen med massa värre saker som kunnat hända och inser att jag har det ändå väldigt bra så ska inte klaga.

Annons