Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Tappat lukt och smak efter covid? Så får du tillbaka dina sinnen

26 jan, 2022
Par som lagar mat, luktar och smakar på sin gryta
Två experter som på olika sätt arbetar med våra lukt- och smaksinnen har talat. Så går man tillväga för att snabbast möjligast få tillbaka lukt och smak efter en covidinfektion.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Hundratusentals svenskar uppger att de tappat lukt- och smaksinne i samband med en covidinfektion. Men det finns hopp! Allt fler läkare och forskare på området uttalar sig positivt om effekterna av lukt- och smakträning. Det vill säga metoder som hjälper dessa sinnen att minnas. Så här går det till.

Hur länge är lukt och smak borta efter en covidinfektion?

Symtomet kommer ofta några dagar från det att infektionen brutit ut, och varar olika länge mellan individer. De allra flesta får tillbaka lukt- och smakförmågan inom två till tre veckor, medan det för andra tar längre tid.

Vissa uppger att de ännu inte fått tillbaka dessa sinnen trots att de smittades i ett tidigt stadie av coronapandemin. Eftersom sjukdomen är ny är det dock inte möjligt att veta ännu om det kan bli permanenta skador.

Annons

Så får du tillbaka lukt- och smaksinne efter corona

Charlotte Cervin-Hoberg, biomedicinsk analytiker vid Skånes universitetssjukhus, medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon under onsdagen där hon förklarade hur man med fördel kan gå tillväga för att träna upp sina två försvunna sinnen.

– Det gäller att man ser över sitt hemmaskafferi och väljer ut lite dofter som man kan lukta på, två gånger om dagen. Man luktar sen på varje doft i ungefär 10-20 sekunder, morgon och kväll under en vecka. Sen efter ungefär en vecka, kan man välja ut nya dofter. Sen gör man det här under några månader, säger hon i programmet.

Hon påtalar att hon förstår att det kanske kan kännas jobbigt och långdraget, men att metoden visat sig vara effektiv för många. Johan Lundström, Luktforskare och lektor i klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, kommer med liknande råd.

– Det gäller att börja tidigt och att fortsätta tills att man börjar få effekter, och inte ge upp. Det tar tid att återuppbygga ett luktsinne. Minst två månader ska man fortsätta sin luktträning, berättar han för 1177.

Annons

Han förklarar

Därför kan saker börja lukta annorlunda (ofta illa!)

Johan Lundström förklarar också att när luktsinnet börjar komma tillbaka så kan det inledningsvis bli fel. Det vill säga att något luktar eller smakar annorlunda, inte sällan illa, gentemot så som man minns det. Det handlar alltså om att hjärnan gör felaktiga associationer när denna försöker återskapa så kallade "stödjeceller".

– Man ska fortsätta använda luktsinnet även om det luktar illa. Vi vet att det annars finns en större risk att det här blir bestående.

Så gör du maten roligare att äta när du inte känner smak

Ett annat knep som tas upp i samma program av Nyhetsmorgon är att jobba med sina andra sinnen, för att öka sin egen matglädje.

– Textur, konsistens och temperatur är jätteviktigt. Eftersom man inte känner så mycket smak är det inte särskilt roligt att äta. Då är det väldigt viktigt att man kan få andra härliga intryckt. Att man kanske dukar fint, har mycket färger på sin tallrik – och sen att man blandar olika konsistenser, förklarar Charlotte Cervin-Hoberg.

Hon menar på att det ofta är lättare att minnas smaker på livsmedel med texturer och konsistenser som sticker ut från mängden. Äter man sånt man vet att man alltid tyckt varit gott, finns det också en chans att kroppen har lättare att minnas den smaken.

Källa: 1177, Doktor.se, TV4.
Foto: TT

Annons