Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Risk för mental ohälsa ökar efter covid-19

22 feb, 2022 
kvinna med ångest
Ångest, oro och depression är några av de följder man kan få efter att ha haft covid-19. En ny studie visar att risken för mental ohälsa ökar bland dem som drabbats av corona.
Annons

Har man haft covid ökar risken för ångest, depression eller annan mental ohälsa i upp till ett år efter man varit sjuk. Det visar en ny studie från USA, vilket även går i linje med tidigare studier som gjorts.

Risk för psykisk ohälsa ökar efter covid-19

Enligt nya studien som publicerat i den medicinska tidskriften BMJ ska personer som haft covid-19 ha cirka 60 procents högre risk att drabbas av psykisk ohälsa jämfört med dem som inte haft det.

Se också: Så har coronapandemin påverkat kvinnor positivt

Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Allra högst risk såg man hos patienter som legat på intensivvård, men det gäller även de som inte drabbats lika hårt. Forskarna har gått igenom journaler från mer än 153 000 amerikaner som testat positivt för covid under perioden mars 2020 och januari 2021.

Annons

Bland de patienterna bedömde man att de hade 35 procent högre risk att utveckla ångest och 40 procent högre risk att få depression eller sömnstörningar upp till ett år efter att de fått sin diagnos.

Siffrorna jämfördes mot en kontrollgrupp på över en halv miljon personer, som under samma period inte testats positivt för covid.

"Människor som haft covid-19 mår sämre mentalt"

”Medan vi alla har lidit under pandemin så mår människor som har haft covid-19 mycket sämre mentalt”, säger Dr Ziyad Al Aly, klinisk epidemiolog och en av forskarna bakom studien i ett uttalande.

Han fortsätter:

"Vi måste erkänna denna verklighet och ta itu med dessa tillstånd nu innan de sväller in i en mycket större psykisk hälsokris."

Corona ger även större risk för hjärndimma

Det här är inte första studien som visar att corona har påverkat vår psykiska hälsa. Redan hösten 2020 kom en studie som visade på samma sak. Där såg man även att risken att utveckla demens ökade efter covid-19.

Varför eller hur hjärnan påverkas av covid-19 har man ännu inte kommit fram till men Al Aly menar att en hypotes är att viruset kan komma in i hjärnan och störa celler och nervbanor. Det kan också vara en kombination mellan fysisk påverkan och psykiska upplevelser kring viruset.

Att uppleva hjärndimma, där man kan bli hjärntrött, förvirrad och glömsk ska det enligt nya studien vara hela 80 procents större risk för efter en covid-19-infektion.

Källor: Health, BMJ Foto: TT

Annons