Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare: Covid-19 kan ge symtom som liknar alzheimer

08 feb, 2022 
Till vänster: äldre kvinna ser förvirrad ut. Till höger: covidmolekylen.
Ny amerikansk studie har upptäckt förändringar i hjärnan liknande sådana man kan se hos alzheimersjuka, hos patienter som avlidit av covid-19. Detta säger svenska forskaren om fynden.
Annons
Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Det här är Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen. Den som drabbas får ofta svårt att minnas sådant som skett nyligen, att uttrycka sig i tal och skrift samt att hitta i annars välbekanta miljöer.

Amerikanska forskare vid Columbia University i New York, USA har nu genom att undersöka hjärnan på avlidna i covid-19, hittat att sjukdomen verkar ha gett alzheimerlika förändringar i organet. Detta kan fynden betyda.

Ökar covid-19 risk för alzheimer? Det visar studien

Studien bör nämnas är gjord i liten skala, och slutsatserna är baserade på undersökningar gjorda på totalt 10 personer. Men fynden har stöd från tidigare forskning, menar man. Enligt svenska Miia Kivipelto, demensforskare vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, finns det fler studier som pekar mot likheter. Man ska även i hennes team ha gjort snarlika fynd.

forskaren Miia Kivipelto förklarar
Miia Kivipelto, demensforskare vid Karolinska sjukhusets neuro-covid team. Foto: TT.

– Det finns flera studier som visar att covidsjuka som vårdats på iva har alzheimerlika markörer i blodet, säger Miia Kivipelto, till TT. Det rapporterar SvD.

Annons

"Kan ta 10 till 20 år innan sjukdomen bryter ut"

Karolinskas neuro-covid team har undersökt närmare 60 personer som drabbats av svår sjukdom i samband med coronainfektion. Av dessa har man kunnat se förändringar i hjärnans blodkärl och hos vissa även mindre hjärnblödningar. Enligt Miia Kivipelto är det många av dessa som efter tillfrisknande fortfarande har neurologiska besvär, så som hjärntrötthet och minnesproblematik.

– Men det kommer att dröja innan vi kan slå fast om covid verkligen ökar risken för alzheimer. Det kan ta 10 till 20 år innan sjukdomen bryter ut, menar hon.

Stillasittande och ensamhet kan påverka hjärnan

Så tid behöver helt enkelt gå. Man vet inte heller riktigt ännu vad som är "hönan eller ägget". Är det så att coronaviruset triggat hjärnskador hos en person som redan haft en begynnande alzheimers sjukdom – eller har covid-19 i sig orsakat en inflammation som leder till alzheimerlika förändringar i hjärnan? Dessutom medför pandemin andra riskfaktorer vilka kan behöva tas med i beräkningarna, menar Miia Kivipelto.

– Kopplingen mellan covid-19 och demenssjukdom beror sannolikt på flera, olika orsaker. Viruset i sig kan ha påverkat hjärnan men hjärnan kan också ha påverkats negativt av ökat stillasittandet och mer ensamhet under pandemi, säger hon avslutningsvis, i samma intervju med TT.

Källa: SvD
Foto: TT

Annons