Tegnell: Så bör vi tänka kring julfirandet och covid-19

09 dec, 2021 
Julfirande under corona 2021
Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Det får oss givetvis att undra hur vi ska tänka nu när det vankas jul och nyår. Bör vi fira?
Så här svarade statsepidemiolog Anders Tegnell i P3 och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en presskonferens.
Annons
”Vi kramas” – svar på tal med Elaine Eksvärd
”Vi kramas” – svar på tal med Elaine Eksvärd

Under veckan fick vi veta att regeringen och Folkhälsomyndigheten tagit fram en åtgärdsplan för att få bukt med smittspridningen av covid-19. Nya rekommendationer har implementerats och ännu fler finns redo ifall att smittspridningen skulle öka väsentligt.

Men även om man är införstådd med rekommendationerna kan det vara svårt att veta hur man egentligen bör tänka när det kommer till privata sammankomster – som julfirandet.

FHM: går bra att fira jul om alla är friska och vaccinerade

Folkhälsomyndightens hemsida går att utläsa att privata julfiranden går bra att genomföra om alla är vaccinerade och friska. Är man inte vaccinerad behöver man förhålla sig till andra rekommendationer.

De allmänna råden till vuxna som inte har vaccinerat sig är sedan tidigare att hålla avstånd till andra, undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år eller äldre samt att undvika platser med trängsel både i offentlig och privat miljö.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Anders Tegnell om hur vi kan fira jul

Anders Tegnell, statsepidemiolog berättade i P3 Morgonpasset att man ska fira efter sunt förnuft och alltså fundera över hur många man är som samlas.

– Håll igen på hur stora grupper man drar ihop. Framför allt om det är grupper som inte brukar träffas. Om det är inom familjekretsen som man brukar träffa så är det ganska okontroversiellt, säger Anders Tegnell i programmet.

Han berättar vidare att det inte är klokt att dra ihop ”jättelika grupper” av människor som man inte träffar ofta och får då frågan vad han menar.

– Vi pratar om 100 personer som riktigt stora grupper. Men sen beror det ju på hur man träffas, utomhus är alltid bättre. Små, trånga lokaler kan man inte vara 100 i helt klart, säger Anders Tegnell.

Det viktigaste enligt statsepidemiologen är att man är vaccinerad. Är man inte det så gäller andra rekommendationer i Sverige, vilket kan ställa till det under julen.

Annons

Karin Tegmark Wisell: ”fira jul som vanligt”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell sa under en presskonferens tidigare i veckan att man ska vara beredd på att ställa in julfirandet om man får symtom. Men har man inga symtom och är vaccinerad kan man fira jul som vanligt.

– Nu framför oss har vi flera högtider som innebär att människor samlas. För den som är vaccinerad går det bra att fira jul med släkt och vänner. Men var beredd på att ställa in om du får symtom, sa hon.

Så bör du tänka om du reser till släktingar över jul

Men vad gäller om det är en bit att ta sig till släkt eller vänner över jul och man inte kan åka bil? Då kan du tänka så här om du är vaccinerad enligt Folkhälsomyndigheten:

  • Undersök vilka regler och rekommendationer som gäller på orten du ska till
  • Försök att resa under tider där inte så många andra reser för att undvika trängsel
  • Res inte alls om du har symtom
  • Se till att du kan bli kvar på orten längre ifall att någonting oförutsett skulle inträffa så att du behöver isolera dig för att inte sprida smitta vidare

Källa: Folkhälsomyndigheten, P3 Morgonpasset

Foto: TT

Annons