Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Då ska du som ännu inte fått den kunna få din tredje dos coronavaccin

23 dec, 2021 
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, under en presskonferens.
Vaccinationstakten är hög i Sverige just nu. Vecka 49 vaccinerades 450 000 personer varav 350 000 fick påfyllnadsdoser. Så hur ser prognosen ut för en tredje dos när det gäller oss som inte redan fått den?
Annons
Här är de nya restriktionerna från den 23 decemberBrand logo
Här är de nya restriktionerna från den 23 december

sUnder torsdagen, 23 december, kallade socialminister Lena Hallengren (S), civilminister Ida Karkiainen (S), Marie Morell, ordförande i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell till en presskonferens om coronavaccin.

Tillsammans gick de igenom hur läget ser ut gällande vaccinationstakt, vaccinationstäckning och åtgärder för att försöka få fler att vaccinera sig.

Vaccinationen löper på i snabb takt

Under presskonferensen inledde socialminister Lena Hallengren (S) med att meddela att vaccinationen med tredje dosen löper på i hög takt.

– Arbetet med den tredje dosen har verkligen dragit i gång. Vi är åter uppe i en mycket hög hastighet. Bara under 6–12 december vaccinerades totalt omkring 450 000 personer, nästan 350 000 av dem fick en påfyllnadsdos, sa Lena Hallengren (S) under presskonferensen.

Annons

Se ocksåExperternas svar på vanliga frågor om tredje dosen.

Då får du den tredje boosterdosen coronavaccin

Den samlade bedömningen från regeringen, SKR och Folkhälsomyndigheten är att alla ska kunna få sin tredje dos vaccin inom det tidsspann som Folkhälsomyndigheten satt upp. Såvida den här takten kan hållas.

Det innebär alltså att personer som är 65 år eller äldre ska ha kunnat få sin tredje dos fem månader efter att de fick den andra dosen.

För personer som är under 65 år innebär det att man ska kunna få sin tredje dos inom sex månader efter den andra dosen.

– Trots en ökande smittspridning finns ingenting som tyder på en ökning i vaccinationsgenombrotten. Så det finns i dag ingen anledning att ändra intervallet mellan dos två och tre. Men om det kommer ny information får vi ta ställning till det, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

OBS! Tillägg från pressträff 13 januari: Samtliga åldersgrupper ska inom ett intervall av fem månader erbjudas en påfyllnadsdos, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons

Även första och andra påfyllnadsdosen ökar

Fram till och med i tisdags, 21 december, hade 85,5 procent av den svenska befolkningen över 12 år fått minst en dos och 81,4 procent hade fått två doser.

Efter vecka 3 ska 80 procent av alla över 50 år ha kunnat ta en tredje dos och 80 procent av hela befolkningen över 18 år ska under första kvartalet ha fått erbjudande om en tredje dos.

– Vaccinationstakten är hög i alla regioner. Glädjande nog ökar också vaccinationen av dos ett och två, sa Marie Morell, ordförande SKR.

1,5 miljoner är ovaccinerade

Men fortfarande är det många som avvaktar med att vaccinera sig. Det är fortfarande omkring 1,5 miljoner i Sverige som är ovaccinerade. Vaccinen är effektiva och säkra och vårt bästa skydd mot svår sjukdom och död av covid-19.

– Liv har räddats sedan vaccinationerna började för ett år sedan. Vi hade varit i ett mycket sämre läge utan vaccinen, sa Lena Hallengren (S).

Annons

Åtgärder för att få fler att vaccinera sig

På grund av detta har regeringen, SKR och Folkhälsomyndigheten bildat åtgärder för att få fler att vilja vaccinera sig.

Bland annat kommer Sveriges regioner fortsatt att kompenseras för arbetet med vaccineringen under 2022. Regeringen ger 200 miljoner till regionerna för att skala upp arbetet, meddelade Lena Hallengren (S). Målet är att nå upp till 450 000 påfyllnadsdoser i veckan.

Folkhälsomyndigheten kommer också att genomföra en vaccinationsvecka under vecka 11 där stora riktade vaccinationsinsatser ska göras tillsammans med regeringen, länsstyrelserna och SKR.

Civilminister Ida Karkiainen presenterade också att länsstyrelserna ska fortsätta bistå regionerna i arbetet med att nå ut till grupper där vaccinationstäckningen är lägre. Detta görs till exempel genom drop in-bussar, möjligheter till information på flera språk eller uppsökande verksamhet.

Foto: TT

Annons