Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Covidläkemedel ska motverka allvarligt sjukdomsförlopp

21 jul, 2022 
Sjuk kvinna och läkemedlet Paxlovid.
Nu finns ett omtalat coronapiller tillgängligt för beställning, enligt Socialstyrelsen. För svensk sjukvård blir det därmed möjligt att på ett smidigt sätt stoppa ett allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det antivirala läkemedlet Paxlovid har varit omtalat länge. Men det är först nu vi fått tillgång till det i Sverige. Socialstyrelsen har meddelat att läkemedlet går att beställa.

Enligt Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är läkemedlet på väg till infektionsklinikerna.

– Vi är precis på väg att börja använda det. Det kommer nog vilken dag som helst, säger han till Dagens Medicin.

Se också: Trött efter covid-19? Så får du tillbaka energin

Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energinBrand logo
Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energin

För de sköraste av patienter

Läkemedlet godkändes av EU i början av 2022 och har sedan dess visat sig vara effektivt för att minska sjukhusinläggning och död bland personer som löpt hög risk att drabbas allvarligt av coronaviruset.

Annons

– Köpet ska täcka behovet till de sköraste patienterna för 2022, har samordnare Susanne Bergman på Socialstyrelsens läkemedelskansli tidigare skrivit i ett mejl till Läkemedelsvärlden.

Hur fungerar coronapillret Paxlovid?

Läkemedlet är i tablettform och ska tas inom fem dagar från första symtom. Det ska kunna ha effekt mot alla varianter av coronaviruset. Paxlovid fungerar på så sätt att det hämmar viruset från att fortsätta föröka sig, vilket gör förloppet lindrigare.

Förökningen sker till störst del i början av sjukdomsperioden, vilket är anledningen till att man bör ta dem så snart som möjligt. Eftersom det är tabletter så kan behandlingen utföras i hemmet efter att man haft kontakt med vården.

Så många tabletter krävs

Behandlingen består av tre olika tabletter paketerade i doser i samma förpackning. Totalt behöver man ta sex tabletter per dygn i fem dagar. Två av tabletterna innehåller ett ämne som kallas nirmatrelvir och den tredje innehåller ritonavir.

Annons

Det förstnämnda kan man säga är det som hämmar viruset medan det sistnämnda fungerar som en katalysator för nirmatrelvir.

Coronapiller inte tillgängligt för alla

De som främst kommer att vara aktuella för läkemedlet är personer med nedsatt immunförsvar och som därför inte svarar på vaccination mot covid-19, enligt Magnus Gisslén.

Trots tal om att alla skulle kunna få nytta av ett läkemedel likt detta så kommer det förmodligen inte att bli så. Dels så finns ingen nytta med att ta det om man inte riskerar allvarlig sjukdom och dels kan det interagera med andra läkemedel.

Källor: Dagens medicin, Läkemedelsvärlden, Yale Medicine

Foto: Pfizer,TT

Annons