SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

7 anledningar till att din näsa rinner

23 mar, 2022 
Ung kvinna tar ett djupt andetag
En rinnande näsa är inte bara besvärligt. Det kan också bero på en del oväntade orsaker — värda att kolla upp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många är en rinnande näsa ett näst intill kronsikt tillstånd. För andra sätter droppandet igång i samband med förkylning eller allergi. Men det finns också andra orsaker värda att ha koll på. Tillståndet kallas med medicinska termer för rinit, inflammation i näsvävnaderna, och rinit i sin tur kan bero på en mängd olika faktorer.

5 tips för att lindra besvären under pollensäsongenBrand logo
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

7 anledningar till att din näsa rinner

1. Temperaturen

Din näsa hjälper till att filtrera, fukta och värma upp luften som kommer in i dina lungor. Denna raffinerade process sker via slemhinnan som sitter på insidan av din näsa. När det är kallt ute saktar processen ner vilket gör att slem kan bli kvar i näsan längre än vanligt och sedan droppa ut.

2. Vanliga infektioner

Annons

En rinnande näsa kan också bero på att du har ett virus i kroppen, en vanlig förkylning till exempel. Din näsa försöker bekämpa bakterierna genom att öka slemproduktionen, som sedan droppar ut ur din näsa. I likhet med en vanlig förkylning blir dina näsvävnader irriterade även när du har influensa och kan leda samma symtom.

3. Allergi

Under våren får många ökade besvär på grund av pollen. Kroppens reaktion vid allergi påminner om den du har vid en förkylning eller annan infektion - den producerar mer slem för att göra sig av med inkräktaren, i det här fallet allergener.

4. Överdosering av nässpray

Ett sätt att lindra nästäppa och symtom vid förkylning är att använda nässpray. En del fortsätter att använda nässpray efter den rekommenderade tidsperioden och får då motsatt effekt. Slemhinnorna i näsan hämtar sig inte och man upplever fortsatta symtom långt efter viruset har lämnat kroppen.

5. Bihåleinflammation

Annons

Bihåleinflammation är en inflammation eller svullnad av vävnaden runt dina bihålor. Detta stör din slemdränering och till skillnad från allergi eller förkylning är snoret vid en bihåleinflammation vanligtvis tjockt, gult eller grönaktigt.

6. Hormonförändringar

Många gravida blir täppta i näsan eller får lätt snuva. Det beror på hormonförändringarna i kroppen som i sin tur ökar blodfyllnaden i näsans blodkärl.

7. Covid-19

En rinnande näsa listas också som en av de vanligaste symptomen på covid-19. Symptomen uppstår när ditt immunsystem försöker bekämpa infektionen i kroppen.

Källa: Health.com

Foto: TT

Annons