SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Bill Gates: Så förhindrar vi nästa pandemi

10 maj, 2022 
Bill Gates och virus
I framtiden måste förbereda oss för pandemier – annars kommer vi aldrig kunna undkomma dem. I nya boken ”Så förhindrar vi nästa pandemi” delar Bill Gates sina teorier om hur detta bör gå till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trots att världshistorien präglats av ett flertal pandemier, togs många på sängen av coronaviruset, framförallt i västvärlden, som i flera decennier varit ganska skonat från pandemier. Men detta var ett wakeup-call.

Som tur är kan våra erfarenheter hjälpa oss att förhindra nästa pandemi. En av de som går i bräschen för detta är datapionjären och filantropen Bill Gates, som i sin kommande bok menar att den nuvarande pandemin mycket väl kan vara den sista – om vi gör rätt det vill säga.

Varit drivande i arbetet med vaccin

Microsoftgrundaren har genom sin Bill and Melinda Gates Foundation stöttat både Moderna och AstraZenecas forskning kring vaccin och varit en drivande kugge i både forskning och snabbare responser till pandemin.

Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknenBrand logo
Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

I boken samtalar Gates om ämnet med bland annat överläkaren Anthony Fauci och WHO:s Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Annons

Bill Gates om konspirationsteorierna

Han skriver även om konspirationsteorier, som det enligt Gates grundlösa påståendet att han uppmuntrar massvaccination för att injicera människor med spårbara mikrochips.

G.E.R.M ska förhindra fler pandemier

Nyckeln till framgång stavar Gates G.E.R.M – en Global Epidemie Response & Mobilization group – vilket skulle innebära en stor kostnad, men ingenting i jämförelse med vad coronapandemin kostat världen.

”Världen förstår nu hur allvarligt vi bör ta pandemier” säger Gates.

Fokusområden för G.E.R.M

Fokus för verksamheten skulle ligga på forskning, sjukdomsövervakning och inte minst, utveckling och förbättring av hälso- och sjukvårdssystemen på många ställen i världen.

Största risken för att en ny pandemi ska utvecklas ligger i Afrika och Asien, där gränserna mellan människor och djur blir mindre och mindre, säger Gates till CNN.

Finansieringen behöver till stor del komma från de rika länderna, men eftersom de har många prioriteringar som slåss om budgeten – och på grund av covid drabbats av extrema slitningar i ekonomin, kan det bli en utmaning, säger Gates.

Kommer alla länder gå med på att samarbeta och dela data?

Det här är tiotusenkronorsfrågan. Bristen på öppenhet satte oss i den här situationen och en förändring är en förutsättning för att detta ska lyckas fullt ut. Vi måste dela på ansvaret globalt, som man på flera fronter (dock inte alla) gjorde under samarbetet med vaccinet under pandemin, säger Bill Gates.

Källa: CNN, Quartz Africa

Foto: TT

Annons