Nytt vaccin mot covid-19 rekommenderas – här är allt vi vet om Nuvaxovid

Anders Tegnell på pressträff och en sjukvåradre som doserar vaccin

Statsepidemiolog Anders Tegnell om nya covidvaccinet. Foto: TT.

Det nya vaccinet produceras av amerikanska företaget Novavax och heter Nuvaxovid. Detta kommer enligt Folkhälsomyndigheten att komplettera de två vaccinsorter som används i Sverige idag: Comirnaty från Pfizer/Biontech och Spikevax från Moderna. Detta är det femte i rad godkända vaccinet inom EU.

Men vilka grupper kommer att erbjudas det nya vaccinet, och när? Är det bättre – eller finns det några risker med att få Nuvaxovid i stället för något utav de mer etablerade vaccinsorterna? MåBra reder ut allt som finns uttalat på ämnet ännu.

Då kan du komma att erbjudas en fjärde dos vaccin

Så bra är Nuvaxovid – den nya vaccinsorten

Nuvaxovid liknar de andra vaccinen men har tillverkats på olika sätt, förklarar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Den nya vaccinsorten sägs ha tagits fram på i en ”för vacciner mer traditionell tillverkningsprocess”, och är till skillnad från mRNA-vaccinen proteinbaserad. Denna kan således också förvaras i kyltemperatur.

– Nu har vi både mRNA-vaccinerna och ett proteinbaserat vaccin, de är alla säkra och effektiva, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i samma pressmeddelande.

Enligt Läkemedelsverket har nya vaccinet mot covid-19 en skyddseffekt mot allvarlig sjukdom och död på 90,4 procent.

– Det är mycket liknande de andra vaccinen. Det ger ungefär samma skydd, har Anders Tegnell också sagt i Expressen TV.

Allt du behöver veta om tredje dosen – experternas svar på vanliga frågorna

Nya vaccinet mot covid-19 – vem ska ta det?

Nuvaxocid har ännu inte levererats till Sverige, men kan förväntas göra det inom den närmaste månaden, skriver Folkhälsomyndigheten på sin sida den 21 februari.

Nya vaccinet kan ges både som dos ett och två, samt som påfyllnadsdos till de som tagit ett annat vaccin för alla över 18 år. Efter medicinsk bedömning av behörig läkare kan även patientgrupper som av olika anledningar inte kunnat ta mRNA-vaccin eventuellt vaccinera sig med Nuvaxocid.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Expressen
Foto: TT

Utvald läsning