FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Allt du behöver veta om tillfrisknandebevis inför resan

05 jan, 2022 
Arlanda flygplats

Om du ska ut och resa har du säkert stött på begreppet "tillfrisknandebevis". Utöver vaccinationsbevis eller negativt testbevis gäller ett tillfrisknandebevis som intyg vid utlandsresa.

Annons

Tillfrisknandebevis är precis som det låter, ett bevis på att du varit sjuk i covid-19 men har tillfrisknat. Det kan endast utfärdats om du har testats av hälso- och sjukvårdspersonal eller annan behörig testpersonal. Egenprovtagning och självtester gäller inte för tillfrisknandebevis, enligt EU-förordningen. Det är alltså vårdpersonalen som måste fysiskt utföra provet på dig.

Tillfrisknandebevis och andra intyg för dig som ska resa

Det finns tre typer av intyg som gäller för dig som ska ut och resa:

  • Vaccinationsbevis: Är du vaccinerad kan du få ett vaccinationsbevis.

  • Negativt testbevis: Är du inte vaccinerad är det möjligt att göra ett test för covid-19. Om testet är negativt kan du få ett testbevis.

  • Tillfrisknandebevis: För dig som har varit sjuk i covid-19 är det i särskilda fall möjligt att skaffa ett tillfrisknandebevis.

För de flesta personer är det enklare och snabbare att få ett vaccinationsbevis eller ett testbevis (efter negativt test för covid-19) i stället för ett tillfrisknandebevis, eftersom tillfrisknandebeviset kräver att du uppfyller specifika villkor. Bland annat måste du ha testat positivt för covid-19, det måste ha gått minst 11 dagar sedan ditt första positiva testresultat och det gäller bara för personer över 16 år. Ett tillfrisknandebevis är sedan giltigt i 180 dagar från det datumet då du först testades positivt för covid-19.

Det är din vårdgivare som utfärdar tillfrisknandebevis. Du når vården via 1177.se och väljer din regionala sida för att veta vad som gäller i just din region. Mer information om giltiga intyg finns på Folkhälsomyndigheten samt ehälsomyndigheten.

Källa: ehälsomyndigheten

Foto: TT

Annons