Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energin

kvinna känner trötthet efter covid-19

Väldigt många vittnar om att trötthet är något man får dras med ett tag efter att man har haft covid-19. Enligt en pågående studie i Storbritannien är det hela 8 av 10 vuxna.

TV: Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energin
1:24

Efter reklamen: TV: Trött efter covid-19? Så ska du göra för att få tillbaka energin

(1:24)

Många känner trötthet en tid efter covid-19

Känslan av trötthet kan uppfattas som olika från person till person. En del känner att de blir trötta i huvudet och får hjärndimma, andra känner av huvudvärk, muskelvärk eller koncentrationssvårigheter. För andra tar orken helt enkelt slut och allt man vill göra är att sova.

För dem som drabbas av långtidscovid kan det här vara bara en del av alla symtom. Men trötthet är alltså vanligt även bland andra som haft covid-19, en tid efter sjukdomen. Så vad är det egentligen som händer?

Malin Gramer om sjukdomen: "Jag kan inte leva ett normalt liv"

Det tar tid för immunförsvaret att återhämta sig

Dels behöver immunförsvaret återhämta sig, att ha en infektion i kroppen är en stress för kroppen som behöver återhämta sig. Det tar tid och under den tiden blir vi trötta – för att vi inte ska ta i för mycket. Du behöver vila.

Men det kan också ha att göra med all stress och oro som många känt av under coronapandemin. För att vi inte riktigt vet hur vi påverkas av covid-19 än. Eller stress och oro över att smitta andra.

Det här är egentligen inte unikt för covid-19, vi är ofta trötta efter en influensa. Däremot verkar fler uppleva att det är trötta efter just den här sjukdomen - och under en längre tid.

Så ska du göra om du känner av tröttheten

Känner du dig trött efter att ha haft covid-19 så tipsar Vårdguiden 1177 om några saker du kan göra:

  • Berätta för personer du har i din omgivning, för att få stöd.
  • Gör bara sådant som du vill eller verkligen behöver göra.
  • Vila kortare stunder när du känner att du behöver det.
  • Försök att sova hela den tid på dygnet som du brukar sova.

Du behöver också fokusera på att äta och dricka ordentligt, att röra på dig försiktigt. Om du klarar av att göra vanliga vardagssysslor så kan ett nästa steg vara att börja ta kortare promenader och att träna korta, lugnare pass med styrka, rörlighet och balans.

Ta inte ut dig för mycket, lyssna på kroppen och räkna med att det kan ta lite tid.

Forskare: Covid-19 och isolering kan ge symtom som liknar alzheimer

När ska jag söka hjälp mot tröttheten efter covid?

Du ska söka hjälp om du känner att din tillvaro begränsas och om du inte blir bättre trots att du vilat ordentligt, sovit bra, ätit bra och försökt röra på dig under en period. Har du andra besvär du känner dig orolig över i kombination med tröttheten så ska du också söka hjälp.

Är du trött och får andningsbesvär när du vilar ska du söka hjälp direkt. Det ska du också göra om du plötsligt känner dig mycket sjuk.

Källa: 1177.se Foto: TT

Se också: Coronavaccin effektivt för gravida
1:15

Efter reklamen: Se också: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)