Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag tappar så mycket hår! Vad kan jag göra?

22 feb, 2023 
En kvinna som tappar hår
”Marie” är orolig över att hon tappar mycket hår. Hon har haft en stressig period bakom sig och har även varit sjuk i covid, nu undrar hon om det kan ha något med hennes håravfall att göra? Så här svarar läkare Michael Seipel.
Annons

Fråga: Jag är en 42-årig kvinna som har en fråga om onormalt håravfall. Sedan någon månad har jag märkt att det varit mer hår i duschsilen än vanligt. När jag tar upp det ser jag att det är mitt hår för det är långa strån så det kan inte komma från sambon som nästan är kal på huvudet. Barnens är det inte heller.

3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

Jag har tappat hår tidigare i livet men aldrig så här mycket. Men det konstiga är att jag ser inget på huvudet, inga kala fläckar eller så. Nu undrar jag vad det kan bero på? Kan det vara farligt och tyda på en sjukdom? Till saken hör att det varit en ganska tuff period under det senaste halvåret. Det har varit ganska oroligt på mitt jobb där flera har fått gå och här hemma har både min sambo och jag varit sjuka i covid, trots att vi är vaccinerade.

Annons

Kan det här ha någon betydelse? Kan jag själv göra någonting åt håravfallet? Finns det några särskilda vitaminer som är bra? Jag måste också nämna att jag är frisk för övrigt och tar inga mediciner.

/Marie

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkare Michael Seipel svarar: ”Stress kan vara en utlösande faktor”

Håret utvecklas från en speciell typ av celler i huden som innehåller keratin, hornämne i vanligt tal. De här cellerna sitter i hårsäckarna vilka är lokaliserade i läderhuden. Den huden kallas för dermis och ligger 3–5 millimeter under det översta hudlagret vilket kallas epidemis.

Varje enskilt hårstrå har sin egen hårsäck. Man skulle kunna beskriva ett hårstrå som en böjlig tråd av hornämne vilken växer ut från cellerna i botten på hårsäcken, den så kallade hårroten. Ett hårstrå växer ungefär en centimeter i månaden. Tillväxten sker inte oavbrutet. Vanligtvis är 85–90 procent av håret i tillväxtfas. Efter en tillväxtfas på mellan 2–6 år kommer hårstrået in i en vilofas vilken varar 2–3 månader. I slutet av viloperioden faller hårstrået av och ett nytt hårstrå börjar att växa från hårroten. Sedan upprepas proceduren. Eftersom våra hårstrån befinner sig i olika faser av tillväxt och vila tappar vi inte alla på samma gång.

Annons

Så mycket hår är normalt att tappa

Normalt är att vi tappar mellan 100 och 200 hårstrån per dygn. Det kan säkert se mycket ut i duschsilen eller på hårborsten men man bör inte glömma att man faktiskt har cirka 200 000 hårstrån kvar på huvudet!

Ett onormalt håravfall kan uppträda bland annat efter en graviditet, vid störningar i ämnesomsättningen, lever- och njursjukdomar, i samband med infektioner och vid järnbrist. Stress kan också vara en utlösande faktor. Vissa läkemedelsbehandlingar kan utlösa håravfall. De faktorer du nämner i ditt brev, långvarig stress och genomgången infektion kan alltså mycket väl vara det som utlöst ditt onormala håravfall. Oroliga tider gör ju inte saken bättre.

Detta kan du göra för att stimulera hårtillväxten

Vad vi vet i dag finns inget vitamin eller mineral som kan påverka hårväxten bestående. Däremot finns läkemedel vilka kan stimulera hårväxten. Man kan också transplantera egna hårsäckar men den typen av behandlingar gäller främst ärftligt betingat håravfall.

Annons

Innan man vidtar några mer omfattande åtgärder måste du naturligtvis ta reda på vilken typ av håravfall det rör sig om i ditt eget fall. I ditt fall finns som sagt tydliga utlösande faktorer. Din covidinfektion har förhoppningsvis klingat av utan bestående men. När det gäller stressnivån är det viktigt att den sänks. Frågan är om du klarar det på egen hand eller om du behöver tillfälligt stöd. Hjälp finns att få. Finns företagshälsovård på din arbetsplats? Du kan via din vårdcentral även ordna samtalsstöd hos kurator eller psykolog. Skulle det vara så att du tycker att du fortsätter att tappa onormalt mycket hår och inte vet varför, bör du kontakta din vårdcentral eller familjeläkare för en diskussion kring detta.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

10 saker du bör veta om grått hårBrand logo
10 saker du bör veta om grått hår
Annons