Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Omikron kan vara 70 procent mer smittsam – fler restriktioner införs

16 dec, 2021 
Covidmolekyler
Sammanfattning av den extra insatta pressträff som hölls under torsdagen och på allt du behöver veta om coronaläget just nu. Bland annat infördes nya restriktioner vad det gäller inresande till Sverige. Fler rekommendationer kan komma från nästa vecka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver vetaBrand logo
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

Unders torsdagsförmiddagen höll socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Karin Tegmark Wisell en extra insatt pressträff, till följd av fortsatt ökad spridning av coronaviruset. Särskilt bland omikron-varianten, som spås vara extra smittsam.

I denna tog man upp rådande rekommendationer kring antågande glöggfester, julfiranden och nyårstillställningar, samt de restriktioner som just nu gäller kring vaccinpass och resor. Man meddelade också att fler rekommendationer kan komma från och med nästa vecka.

Lena Hallengren och Karin Tegmark Wisell på presskonferens
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Karin Tegmark Wisell, under torsdagens pressträff.

Smittotalen stiger och belastningen på vården ökat igen

Allt fler smittfall rapporteras löpande in och i skrivande stund är 79 personer inlagda på intensivvård runt om i landet.

Annons

Detta kan komma att leda till ytterligare rekommendationer från och med nästa vecka, meddelar man på torsdagens presskonferens. Just nu gäller fortfarande restriktionerna enligt ”Steg 1” som presenterades 8 december. Om steg två inleds kan följande bli verklighet innan jul:

  • Endast arbetstagare vars fysiska närvaro är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten bör vara på plats
  • Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna
  • Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger
  • Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper
  • Större samlingar i skolorna bör undvikas
  • Vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med färre deltagare
  • Vaccinationsbevis för fler verksamheter
  • Smittskyddsåtgärder för fler verksamheter, till exempel avstånd mellan sällskap på serveringsställen, eller deltagarbegränsningar för privata sammankomster i hyrda lokaler

Däremot menar de på att man som vaccinerad ska kunna fira jul som vanligt men med försiktighet, om man är frisk och symtomfri. Ovaccinerade rekommenderas att hålla sig ifrån folk i riskgrupp eller som är över 70 år gamla.

Inreserestriktioner införs från och med 21 december

Den skenande smittspridningen runtom i Europa och särskilt vårt grannland Norge har fått Folkhälsomyndigheten och regeringen att ta ett beslut om hårdare inreserestriktioner.

– Regeringen har idag fattat beslut om att de kommer införa krav på vaccinbevis vid inresande från alla ESC-länder. Det vill säga även dem nordiska länderna. Beslutet genomförs så snabbt som det är praktiskt möjligt, och det innebär att kravet gäller från och med tisdag 21 december, meddelar socialminister Lena Hallengren under torsdagens presskonferensen.

Annons

Det kommer finnas särskilda undantag för studerande eller arbetare som är gränspendlare, men annars omfattar regeln alla som reser till Sverige.

Ny studie: Omikron kan vara 70 procent mer smittsam

I TV4:s Nyhetsmorgon presenterades under onsdagen 15 december en ny studie om omikronvarianten som uppmätts vara närmare 70 procent med smittsam än tidigare.

– Men den drabbar övre delen av halsen och svalget, och att det inte går ner i lungorna. Och det menar man på är bra då, inte att den är mer smittsam, men att den kanske inte får lika allvarliga följder. Kanske mer som en förkylning, sa programledaren Johan Macéus i programmet.

Studien är dock ännu preliminär och har inte publicerats.

Uppdatering om tredje dosen – när kan man få den?

I de flesta regioner kan man just nu erbjuda en tredje dos till personer i riskgrupper, utsatta yrkesgrupper och dem över 65 år – men vissa regioner går det även att få tag på som yngre. Målet är att kunna erbjuda detta till fler i sinom tid, men Lena Hallengren förklarar också att det är viktigt att också hinna dela ut dos ett och två till de som inte ännu tagit dessa.

Annons

Man har ingen plan på att att försöka få ut dos tre i ett snabbare intervall, likt Storbritannien gjort, meddelar Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

– Där har vår rekommendation varit att det är angeläget att nå ut till flera i samhället. På samma sätt där skalar regionerna upp. Att korta intervallet påverkar inte hastigheten i nuläget. Får vi signaler att det kan underlätta så kan vi absolut göra det, svarar Karin Tegmark Wisell och fortsätter:

– Vi uppfattar att man just nu vaccinerar så fort man kan.

Foto: TT

Annons