Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Snabbtesten med högst respektive lägst tillförlitlighet

05 jan, 2022 
Snabbtest covid-19
Under de senaste veckorna har försäljningen av snabbtest nått rekordnivåer. Det har dock visat sig att testresultaten inte alltid är att lita på. Enligt en färsk undersökning kan felmarginalen ligga på drygt 30 procent.
Annons

Försäljningen av snabbtester för covid-19 har ökat lavinartat under jul och nyår men det har visat sig att testresultaten inte är helt tillförlitliga. Kvaliteten på de olika testen kan variera och ett falskt negativt provsvar kan bero på att man inte har rätt teknik när man utför provet hemma.

— Den största risken med testen är att du får ett negativt svar trots att du är positiv. Det kan vara saker som provtagningstekniken, att det inte är så behagligt att sticka in en pinne i näsan. Gör man det inte ordentligt kan det bli ett falskt negativt, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Snabbtest covid-19: Så tillförlitliga är hemmatesten

Så vilka tester ska man välja alternativt välja bort? Det finns framförallt en avgörande kvalitetsstämpel att hålla utkik efter när man väljer snabbtest. Testet måste vara CE-märkt.

Annons

— Jag vet inte om de seriösa apoteken ens skulle saluföra tester utan den märkningen, men i så fall ska man inte köpa dem. Själva CE-märkningen sker enligt strikta regler av en europeisk myndighet, fortsätter Anders Sönnerborg. Virusnivåerna i kroppen varierar också från dag till dag, och i den absoluta början eller slutet av ett sjukdomsförlopp är risken större att ett snabbtest ger ett felaktivt negativt resultat.

Se ocksåFarliga missen nästan alla gör när de testat positivt för covid-19.

Equalis, som samägs av Sveriges kommuner och regioner, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap och Svenska Läkaresällskapet, erbjöd nyligen verksamheter som använder snabbtest att delta i en undersökning för att utvärdera kvaliteten hos de olika leverantörerna.

Granskning: Bästa och sämsta snabbtesten

Åtta olika typer av snabbtest granskades i undersökningen. Flest felaktiga resultat visade Humasis snabbtest, medan snabbtest från Lumira DX inte visade några felaktiga resultat. Felaktiga resultat sågs även med snabbtesten från Abbott Panbio och Roche, skriver Läkartidningen.

Enligt kvalitetsgranskaren Equalis kan felmarginalen hos snabbtesterna vara riktigt stor, så hög som 33 procent.

Källa: Aftonbladet, Läkartidningen

Foto: TT

Annons