Österrike inför vaccintvång – diskussioner pågår för fullt i Europa

Plåster på arm efter vaccination.
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta
1:18

Efter reklamen: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

(1:18)

Slå på ljud

Det finns flera anledningar till att människor inte vaccinerar sig. För en del beror det på att de inte får vaccinera sig av medicinska skäl och för deras skull kan det vara ännu viktigare att de som faktiskt kan vaccinera sig gör det.

Men det finns också människor som väljer att inte ta vaccin för att de till exempel är oroliga för biverkningar eller inte ser coronaviruset som tillräckligt allvarligt.

Österrike inför obligatorisk vaccination

Europas försök att bryta smittspridningen leder till allt hårdare åtgärder, skriver Svenska Dagbladet. En het debatt om obligatorisk vaccinering har blossat upp efter att Österrike beslutat att gå vidare med sina planer på att införa detta från den första februari nästa år.

– Vi inkräktar i så fall massivt på medborgarnas frihet, medgav på tisdagen Winfried Kretschmann, miljöpartistisk regeringschef i Baden-Württemberg, enligt SvD. Men samtidigt inkräktar icke vaccinerade på de vaccinerades rätt till skydd från svår sjukdom.

Redan nu har landet de hårdaste pandemirestriktionerna i Europa med en nästan fullständig lockdown. Man anser att åtgärden med obligatorisk vaccinering är ett oundvikligt instrument för att förhindra återkommande smittvågor.

Efter vaccinpass och utökad testning – nya restriktioner kan införas i nästa vecka

WHO och EU har öppnat för diskussion om vaccintvång

Världshälsoorganisationen, WHO, har också uttryckt oro över smittspridningen i Europa och Europachefen har uttryckt att obligatoriska vaccinationsåtgärder ska ses som en sista utväg men att det skulle vara lägligt att ha en rättslig och samhällelig debatt om frågan, skriver Dagens industri.

Under en presskonferens tidigare i veckan sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att det är dags att börja diskutera om det ska bli tvingande att vaccinera sig mot covid-19. Men det är hennes personliga åsikt, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är rimligt att vi nu inleder en diskussion inom EU om det ska vara tvingande att vaccinera sig mot covid-19. En tredjedel av alla européer, 150 miljoner människor, har ännu inte vaccinerat sig trots att vi har tillräckligt med vaccin som räddar liv, sa hon under en presskonferens där rekommendationer för att minska spridningen av omikronvarianten presenterades.

Vaccinpass krävs från och med idag – det här gäller

Upp till varje enskilt land

Det är inte aktuellt att införa obligatorisk vaccinering på EU-nivå utan det är upp till varje medlemsstat att avgöra. Flera europeiska länder överväger att följa Österrikes exempel, skriver Ålandstidningen, inte sällan med protester som svar.

I Frankrike gäller obligatorisk vaccinering sedan mitten av september för anställda inom vården. I Belgien övervägs obligatorisk vaccinering för anställda inom vården.

Omikron nått Sverige – så oroliga bör vi vara för nya covidvarianten

För- och motargument vaccintvång

Bland de som är för obligatorisk vaccinering, eller vaccintvång, återfinns argument som:

  • Förhindra smittspridning och skydda människor från svår sjukdom
  • Uppnå ett ”normalt” samhälle snabbare
  • Minska belastningen på sjukvården

Bland de som är emot obligatorisk vaccinering, eller vaccintvång, återfinns argument som:

  • Riskerar att bli kontraproduktivt och skapa polarisering
  • Inkräktar på självbestämmanderätten
  • Minskar förtroendet till myndigheter och politiker

Källa: Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sveriges Radio, Ålandstidningen

Foto: TT

Utvald läsning